Ciri-ciri Model Perniagaan

Idea yang bagus hanyalah; idea hebat. Model perniagaan pada dasarnya adalah rancangan syarikat untuk menghasilkan, menyampaikan dan mendapat keuntungan daripada idea itu. Tanpa model yang berjaya, Apple Macintosh akan tetap menjadi idea yang pernah dimiliki oleh seorang lelaki. Tidak ada dua sekolah perniagaan atau teks yang bersetuju dengan unsur-unsur model perniagaan, tetapi elemen-elemen tersebut termasuk dalam beberapa kategori.

Unsur

Pengarang John Walker Mullins dan Randy Komisar menerangkan lima elemen penting dari model perniagaan, dalam buku mereka "Mendapatkan rancangan B: Memecahkan Model Perniagaan yang Lebih Baik" dari Harvard Business Press. Unsur-unsur tersebut adalah 1) model pendapatan; model margin kasar; model operasi; model modal kerja; dan model pelaburan. Penulis berpendapat bahawa hanya syarikat yang memfokuskan kepada lima elemen - mereka menamakan Southwest Airlines dan Skype sebagai dua syarikat yang - mengganggu landskap persaingan.

Hasil

"Jika pelanggan merangkumi inti model perniagaan, aliran pendapatan adalah arteri," tulis Alexander Osterwalder dan Yves Pigneur dalam "Generasi Model Perniagaan." Terdapat dua kelas aliran pendapatan umum - tinjauan transaksi, dari pembayaran pelanggan satu kali dan pembayaran berulang.

Itu gambaran sederhana tentang pendapatan, tetapi, dalam dua kelas tersebut terdapat peluang pendapatan seperti bayaran penggunaan; yuran langganan; penyelenggaraan dan sokongan berterusan; pelesenan; jaminan yang dilanjutkan; dan memajak dan menyewa, antara lain.

Margin Kasar

"Berapa banyak keuntungan anda akan tersisa setelah anda membayar kos langsung dari apa yang anda jual?" tanya Mullins dan Komisar. Margin kasar hanyalah hasil ditolak kos barang yang dijual. Dua contoh utama syarikat yang memfokus pada margin kasar adalah eBay dan Toyota. Penjualan broker Ebay di kalangan pelanggan, tetapi, tidak menyimpan inventori dan tidak mengendalikan penghantaran; ia memperoleh hasilnya sebahagian besarnya melalui yuran pelanggan, dan margin kasarnya mendekati 100 peratus. Toyota tanpa henti membuang sisa pengeluarannya, menggunakan Sistem Pengeluaran Toyota, untuk menurunkan kos barang yang dijual.

Model Operasi

Model operasi menjelaskan semua perbelanjaan untuk menyokong penjualan, tetapi, bukan kos barang atau perkhidmatan yang dijual. Oleh itu, kos tenaga kerja untuk menghasilkan kenderaan, kos tenaga untuk menghasilkan kenderaan, tetapi bukan kenderaan itu sendiri.

Modal kerja

Pengarang Lorenzo A. Preve dan Virginia Sarria-Allende mendefinisikan modal kerja sebagai aset semasa ditolak liabiliti semasa, dalam buku mereka "Pengurusan Modal Kerja." Aset tersebut mungkin merangkumi kontrak pelanggan, inventori, dan aset tetap seperti peralatan dan harta benda; liabiliti mungkin merangkumi pembekal, gaji, cukai.

Pelaburan

Model pelaburan menentukan berapa banyak wang tunai yang mesti anda keluarkan sebelum menjana perniagaan yang mencukupi untuk menampung kos operasi; sehingga kos tersebut dilindungi, syarikat tidak benar-benar menguntungkan. Ini tentu saja boleh dipengaruhi oleh pelabur malaikat dan modal teroka; ini bukanlah kos yang tidak mencukupi. Tetapi pulangan pelaburan menjadi tanggungjawab, dalam mengira margin kasar.