Cara Mengendalikan Pekerja Tardy

Setiap orang terlambat bekerja berulang kali, tetapi pekerja yang membiasakan diri boleh menyebabkan gangguan di tempat kerja. Ini boleh merosakkan produktiviti dan bahkan menurunkan semangat pekerja dalam beberapa kes, seperti ketika pekerja yang terlambat berulang kali menahan permulaan projek penting. Pengurus perlu menangani pekerja yang berulang kali terlambat, tetapi perlu melakukannya dengan cara yang sesuai dengan tahap pelanggaran.

1

Bercakap dengan pekerja mengenai kelewatannya, secara tertutup dan memerhatikan ketetapan dan bukannya bertentangan. Perhatikan masalahnya dan tanyakan apa yang mungkin menyebabkannya. Pekerja itu mungkin mengalami masalah dalam hidupnya sehingga menimbulkan kelewatan, atau mungkin tidak menyedari bahawa dia masuk kerja lewat. Benarkan pekerja membicarakannya, dan kemudian nyatakan bahawa ini lebih membimbangkan pada tahap ini daripada masalah.

2

Minta pekerja mencari jalan untuk mengelakkannya. Dalam beberapa kes, dia mungkin terlambat untuk menebus masa yang hilang; jika anda mempunyai kelonggaran, anda boleh mencadangkan menyesuaikan jamnya agar dapat memenuhi keperluannya dengan lebih baik. Atau jika itu adalah perkara sementara - seperti penutupan jalan di laluan pemanduannya yang memerlukan masa perjalanan yang lebih lama - cadangkan alternatif yang lebih cepat, atau tunjukkan sedikit kelonggaran dalam jadwalnya. Dengan membenarkan pekerja mencari jalan keluar yang mungkin, anda menyampaikan kerisauan anda tentang kelewatan sementara masih memberi dia peluang untuk menyumbang, dan bukannya hanya diberitahu untuk membentuk.

3

Rujuk polisi rasmi pejabat anda untuk menangani kelewatan pekerja. Sekiranya pekerja tidak membetulkan masalahnya, atau terus terlambat dengan jam baru atau pengaturan yang serupa, anda mungkin perlu mengambil tindakan menghukum. Ini boleh menjadi apa-apa dari amaran bertulis hingga pembayaran gaji hingga pemecatan pekerja dalam keadaan terburuk. Keadaan berbeza-beza, tetapi apa sahaja langkah yang anda ambil, pastikan mereka tidak mendedahkan syarikat kepada tindakan undang-undang atau diskriminasi. Ikuti polisi pejabat negeri anda untuk surat tersebut.