Perkhidmatan Pelanggan & Bagaimana Ini Mempengaruhi Perniagaan

Menurut Pentadbiran Perniagaan Kecil, perkhidmatan pelanggan yang buruk adalah sebab nombor satu orang berhenti perniagaan dengan syarikat. Dan kerana banyak pelanggan tidak pernah memberitahu anda bahawa mereka tidak berpuas hati, selalunya sudah terlambat untuk anda membetulkan keadaan. Oleh itu, perkhidmatan pelanggan yang berkesan harus menjadi komponen penting dalam kaedah operasi perniagaan anda.

Wawasan Ahli

Menurut Chris Bryant, pengasas perkhidmatan pelanggan dan syarikat penjenamaan peribadi yang disebut Rapport Strategies Group, pelanggan membeli dengan alasan emosi sama seperti untuk alasan logik. Pelanggan yang merasakan bahawa dia tidak dilayan dengan baik oleh jurujual atau ejen perkhidmatan pelanggan kemungkinan besar tidak akan membuat pembelian atau melakukan perniagaan tambahan dengan syarikat anda di masa depan.

Kebaikan

Sebaliknya, dasar perkhidmatan pelanggan yang kuat yang dilaksanakan dengan baik dapat membuat pelanggan merasa senang dengan perniagaan anda. Dalam beberapa kes, mereka mungkin sanggup membayar sedikit atau perjalanan lebih jauh ke tempat anda sekiranya mereka senang berniaga dengan anda. Pelanggan yang berpuas hati juga cenderung memberitahu orang lain tentang pengalaman mereka, yang berfungsi sebagai bentuk pengiklanan dari mulut ke mulut yang berkesan dan tidak memerlukan apa-apa.

Jenis-Jenis

Perkhidmatan pelanggan tidak selalu melibatkan jabatan terpisah yang menangani panggilan dan aduan telefon masuk. Malah syarikat kecil dapat menunjukkan layanan pelanggan yang kuat dalam amalan sehariannya. Contohnya termasuk bagaimana penyambut tetamu memperlakukan pelanggan yang datang untuk membayar bil, seberapa cepat anda sebagai pemilik perniagaan kecil menangani aduan e-mel pelanggan mengenai pembelian yang dilakukan di tempat anda atau bahkan bagaimana anda memperlakukan vendor atau orang penghantaran anda.

Kepentingan

Menurut Bryant, perkhidmatan pelanggan yang sangat baik juga melibatkan jangkaan keperluan pelanggan dan bertemu atau bahkan melebihi mereka. Contohnya, jika anda mengendalikan perkhidmatan cucian kering, anda dapat memenuhi harapan pelanggan dengan menawarkan perkhidmatan pada hari yang sama sekiranya pesaing anda melakukan perkara yang sama. Anda boleh melebihi jangkaan dengan menjadi yang pertama di bandar yang menawarkan penghantaran percuma untuk pesanan yang melebihi jumlah dolar yang ditentukan. Perkhidmatan tambahan ini dapat membezakan anda daripada persaingan, yang membawa kepada perniagaan tambahan.

Pertimbangan

Sekiranya perniagaan anda kecil tetapi berkembang, anda mungkin memerlukan khidmat pelanggan yang berdedikasi untuk menangani masalah pelanggan. Sekiranya anda tidak mampu menggaji orang sepenuh masa, pertimbangkan untuk mengalihkan tugas ke pusat panggilan profesional yang biasa dengan jenis perniagaan anda. Anda boleh menguji kualiti perkhidmatan pusat panggilan dengan memanggil dan menyamar sebagai pelanggan sebelum anda membuat keputusan akhir.