Berapa kerapkah Kewangan Dikemukakan kepada Ahli Lembaga Pengarah dalam Keahlian Bukan Untung?

Para pengarah, pegawai dan ahli lembaga pengarah mungkin akan bertanggungjawab atas prestasi buruk organisasi bukan untung, terutamanya jika mereka didapati cuai dalam menjalankan tugas mereka. Meminjamkan nama anda kepada organisasi bukan untung memberi beban kepada anda untuk terus mengetahui aktiviti organisasi, termasuk status kewangannya. Seberapa kerap lembaga pengarah persatuan bukan untung menyemak dokumen kewangan bergantung kepada organisasi atau persatuan.

Tanggungjawab

Negeri dan kerajaan persekutuan mempunyai piawaian yang berbeza untuk menjalankan lembaga bukan untung, dengan kebanyakannya menuntut agar para pengarah dan pegawai mengetahui operasi kewangan organisasi. Sekiranya bendahari atau akauntan menggelapkan dana dalam jangka masa yang panjang atau muflis persatuan, anda mungkin tidak menuntut kebodohan dengan alasan bahawa anda tidak terlibat dalam urusan persatuan dan hanya meminjamkan nama anda kepada organisasi. Meminjamkan nama anda kepada organisasi bukan untung bermaksud memberi jaminan kepada orang ramai atau keahlian bahawa anda menyokong aktiviti prinsip organisasi. Sekiranya anda berkhidmat di lembaga bukan untung dan tidak pernah meminta untuk melihat kewangannya, anda mungkin tidak bertanggungjawab dalam peranan anda sebagai ahli lembaga pengarah.

Tanggungjawab

Dalam beberapa keadaan, ahli dewan boleh digugat atas prestasi mereka. Inilah sebabnya mengapa banyak organisasi bukan untung membawa insurans pengarah dan pegawai. Jenis insurans ini merangkumi anggota dewan dalam keadaan seperti seseorang yang cedera dalam acara persatuan, tetapi tidak meliputi pengabaian tugas atau penyelewengan. Dalam beberapa keadaan, ahli dewan mungkin bertanggungjawab secara peribadi untuk membayar balik dana yang digelapkan atau tidak digunakan oleh organisasi bukan untung.

Penyeliaan

Sebilangan organisasi bukan untung mengupah firma perakaunan untuk mengendalikan buku mereka, yang diawasi oleh bendahari organisasi. Organisasi yang lebih kecil mungkin mempunyai pengarah eksekutif menyimpan buku-buku itu, bekerja dengan bendahari. Organisasi bukan untung yang lain mempunyai jawatankuasa kewangan yang menetapkan belanjawan tahunan, mengkaji kewangan suku tahunan dan mengkaji status kewangan organisasi pada akhir setiap tahun fiskal.

Laporan

Bergantung pada peraturan dan mandat lembaga bukan untung anda, anda mungkin perlu memberikan laporan kewangan yang kerap dan terperinci kepada lembaga anda, atau keadaan umum laporan persatuan setiap tahun. Laporan kewangan mungkin semudah baki atau pendapatan dan perbelanjaan bank persatuan. Laporan tersebut dapat dilihat secara terperinci seperti salinan buku besar, penyata bank dan / atau anggaran organisasi.

Kekerapan Laporan

Banyak organisasi bukan untung memerlukan pembentangan kewangan suku tahunan yang terperinci, biasanya diberikan semasa laporan bendahari mesyuarat dewan. Sekiranya organisasi mempunyai jawatankuasa kewangan dengan prosedur pelaporan kewangan biasa, laporan bendahari dapat dibuat secara umum, yang terdiri dari pengesahan dari jawatankuasa kewangan bahawa organisasi itu keadaan fiskal yang baik, bersama dengan nilai bersih persatuan, atau sorotan dari operasi fiskalnya.