Konsep Kompetensi Teras

Kompetensi teras adalah kemahiran di mana individu sangat mahir, atau sekumpulan aktiviti yang organisasi lakukan lebih baik daripada fungsi lain - sama ada lebih cekap, dengan kos yang lebih rendah atau pada kualiti yang lebih tinggi. Kompetensi teras dapat diterjemahkan menjadi kelebihan daya saing untuk perniagaan kecil dan pemilik perniagaan kecil. Usahawan yang cerdas belajar mengenal pasti dan memanfaatkan kecekapan teras mereka untuk mewujudkan organisasi berprestasi tinggi dan kurus.

Kompetensi Teras Organisasi

Kompetensi teras perniagaan kecil umumnya berkisar pada fungsi perniagaan tertentu, seperti pemasaran atau pembuatan. Kompetensi teras syarikat dapat berkembang sebagai hasil pengalaman peribadi pemilik perniagaan, pasukan khusus yang disatukan oleh pemiliknya atau tanggapan syarikat terhadap perubahan keadaan pasaran.

Satu perniagaan mungkin dapat mengeluarkan produk dengan cekap pada standard berkualiti tinggi, tetapi organisasi yang sama mungkin tidak berpengalaman dalam perakaunan cukai. Sebaliknya syarikat yang berbeza, mungkin dikendalikan oleh akauntan cukai yang sangat berpengalaman dan tidak tahu apa-apa mengenai pembuatan.

Kompetensi Teras Peribadi

Pemilik perniagaan kecil sendiri boleh menumpukan pada kecekapan teras peribadi mereka. Kompetensi teras peribadi berkembang seumur hidup, dan dipengaruhi oleh pendidikan, pengalaman profesional, keperibadian dan pelbagai faktor tambahan.

Sebilangan pengusaha mungkin merupakan jurujual yang sangat baik, misalnya, ketika mereka berjuang untuk memahami sepenuhnya konsep kewangan perniagaan. Pemilik perniagaan lain mungkin mempunyai pengalaman kewangan yang luas sementara tidak mempunyai ciri keperibadian jurujual.

Penyumberan Luar

Penyumberan luar adalah komponen penting dalam falsafah perniagaan yang ramping. Perniagaan ramping fokus pada kecekapan teras mereka, sambil mempercayai penyedia perkhidmatan pihak ketiga untuk menangani fungsi perniagaan lain yang tidak penting. Penyumberan luar menjimatkan masa dan mengurangkan kos, kerana syarikat mengelak daripada membawa kakitangan tambahan untuk menangani fungsi yang dapat dilakukan oleh orang lain dengan lebih efisien.

Penyumberan luar berfungsi pada peringkat organisasi dan peribadi. Syarikat pembuatan yang disebutkan di atas, misalnya, boleh berkontrak dengan akauntan awam yang diperakui, dan bukannya menyewa jabatan perakaunan, untuk mengendalikan proses percukaiannya. Pembiaya berpengalaman yang disebutkan di atas boleh menggunakan perkhidmatan perunding pemasaran untuk membantu mendapatkan syarikatnya.

Membangunkan Kompetensi Teras

Kompetensi teras tidak selalu berkembang dengan sendirinya; meletakkan rancangan untuk mengembangkan dan memanfaatkan kecekapan teras peribadi dan organisasi anda adalah kunci untuk merealisasikan sepenuhnya manfaat konsep ini.

Bagi individu, mengembangkan kecekapan teras merangkumi membuat inventori kekuatan dan minat peribadi anda, kemudian melaksanakan rancangan untuk mendapatkan latihan dan pengalaman tambahan di bidang tersebut. Bagi syarikat, mengembangkan kecekapan teras melibatkan bermain dengan kekuatan pemilik, membina pasukan berprestasi tinggi di sekitar kecekapan teras terpilih dan memastikan pasukan mempunyai alat yang diperlukan untuk berjaya.