Motivasi Penetapan Matlamat dalam Kelakuan Organisasi

Pada tahun 1968 Dr. Edwin Locke menulis bahawa pekerja didorong oleh dua perkara: tujuan yang jelas dan maklum balas yang sesuai. Dalam era komunikasi segera dan tarikh akhir yang singkat ini, penting untuk mewujudkan budaya inovasi dan maklum balas bermanfaat untuk memberi perniagaan anda suasana positif dan bermotivasi.

Jauhkan dengan jelas

Matlamat yang anda tetapkan untuk pekerja anda harus jelas dan ringkas. Sekiranya terdapat ruang untuk lebih daripada satu tafsiran, ini menimbulkan rasa tidak yakin dan ragu. Pekerja anda mungkin tertanya-tanya dengan tepat apa yang anda maksudkan apabila anda meminta mereka lebih tegas. Jelaskan mesejnya. Tentukan apa yang dapat mereka capai ketika mereka lebih tegas - kenaikan kadar pengeluaran, penurunan laporan kemalangan, penjualan yang lebih tinggi. Tentukan matlamat tertentu, seperti kenaikan penjualan sebanyak 10 peratus pada tarikh tertentu, untuk memberi orang anda sesuatu yang nyata untuk dikerjakan.

Jadikannya Mencabar

Pekerja anda memerlukan cabaran. Setelah mereka menguasai rutin dan mengetahui apa yang anda harapkan dari mereka, tingkatkan harapan dan beri mereka cabaran. Mintalah mereka lebih banyak, atau mengembangkan cara yang lebih baik untuk mencapai tujuan mereka. Beri mereka autonomi yang cukup untuk mengembangkan sistem untuk memenuhi harapan anda sambil mengekalkan kawalan. Apabila pekerja merasa bosan, atau merasa terikat dengan pekerjaan mereka, pekerjaan mereka akan terganggu. Ini berlaku untuk orang-orang yang tugasnya adalah untuk memfailkan dokumen dan juga tenaga penjualan teratas anda. Perkara penting yang perlu diingat, adalah memberi pekerja anda masa yang cukup untuk belajar dan menyelesaikan tugas yang lebih mencabar.

Kekal SMART

Matlamat SMART adalah singkatan dari cara pelbagai langkah untuk mencapai matlamat anda. Akronim bermaksud Singkatan, Terukur / Bererti, Dapat dicapai, Berkaitan / Ganjaran, Garis Masa. Sekiranya anda mahu perniagaan anda meningkatkan keuntungan sebanyak 25 peratus dalam satu tahun, lakukan perbincangan meja bulat dengan pasukan anda dan kembangkan kaedah SMART untuk mendapatkannya. Cara yang baik untuk melakukan ini adalah memecah matlamat yang lebih besar menjadi tujuan yang lebih kecil dan dapat dilacak, seperti mingguan dan bulanan. Apabila kumpulan anda mencapai matlamat yang lebih kecil, anda selangkah lebih dekat dengan yang lebih besar. Apabila pekerja anda dapat melihat hasil kerja mereka dalam arti yang nyata, mereka menjadi lebih bermotivasi dan positif untuk terus mendorong diri mereka untuk mencapai lebih banyak.

Komitmen dan Maklum Balas

Anda tidak dapat memenuhi matlamat anda tanpa komitmen, dan anda tidak dapat memotivasi pasukan anda tanpa maklum balas yang sesuai. Apabila anda memberikan maklum balas yang tepat kepada pasukan anda, anda juga menanamkan komitmen yang lebih tinggi untuk mencapai matlamat syarikat. Sekiranya anda tidak memberitahu pasukannya apa yang dilakukannya dengan betul, ahli pasukan akan menganggap anda tidak menyedari kerja keras mereka. Begitu juga, jika anda hanya memberikan maklum balas negatif, mereka akan hilang rasa komitmen dan menjadi kurang bersikap tidak bersikap tidak bersikap tidak peduli terhadap sikap mereka. Dapatkan dedikasi yang lebih kuat dari pekerja anda dengan memuji usaha, walaupun mereka tidak berjaya pada kali pertama. Ini benar terutamanya apabila tugasnya mencabar.

Jadilah Orang yang Bertindak

Apabila pekerja anda melihat bahawa anda berdedikasi untuk tugas itu, mereka akan mengikuti teladan anda. Apabila pemimpin adalah "pelaku" dan bukan sekadar pembuat dasar, ia akan menghantar mesej yang jelas kepada pangkat dan fail bahawa anda bukan sahaja mengharapkan kecemerlangan, tetapi anda juga berusaha untuk melakukannya. Banyak perniagaan yang paling inovatif dan berjaya hari ini mempunyai pemimpin yang terus mencabar diri mereka sendiri dan memberi contoh kepada pekerja mereka. Apabila anda menunjukkan semangat dan semangat untuk melakukan apa yang anda lakukan, tenaga positif anda turun ke peringkat dan memberi motivasi kepada pekerja anda.