Idea Mesyuarat Pasukan untuk Harta Tanah

Konsep pasukan yang kuat penting untuk kejayaan broker harta tanah. Komunikasi yang baik antara ejen dan staf sokongan pejabat akan menghasilkan transaksi tanpa gangguan dan pelanggan gembira yang merujuk rakan dan ahli keluarga ke broker. Sama ada anda mengadakan perjumpaan pasukan mingguan, dua minggu atau bahkan setiap hari, tujuan anda adalah untuk memotivasi, mengemas kini dan memperkuat teras pasukan.

Fokus pada Keseronokan

Pagi adalah waktu yang logik untuk perjumpaan pasukan harta tanah, kerana ejen cenderung sibuk menunjukkan dan menyenaraikan hartanah di kemudian hari. Namun, tidak semua orang bersemangat dan menghargai waktu awal, jadi berikan sedikit keseronokan dan persahabatan untuk memastikan mata tetap minimum. Sediakan bekalan kopi panas yang cukup dan mulakan pertemuan dengan jenaka, teka-teki atau teka-teki pendek. Suasana ceria mengatur pentas untuk pertemuan yang produktif.

Kenali Kejayaan

Dalam harta tanah, komisen boleh menjadi sedikit dan jauh antara mereka, terutama bagi ejen baru yang berusaha membina pelanggan atau semasa kemerosotan. Penyenaraian baru, kontrak yang ditandatangani dan penjualan tertutup semuanya adalah kemenangan untuk dikongsi dengan pasukan. Menyedari momen-momen penting ini menguatkan tekad ejen dan membolehkan mereka menikmati tumpuan ramai. Jangan lupa untuk menghargai sumbangan kakitangan pejabat yang bekerja tanpa lelah di belakang tabir untuk menjayakan setiap penutup.

Kelebihan Visual

Gunakan carta, tayangan slaid, persembahan PowerPoint dan visual lain untuk menyampaikan pandangan anda, tetapi buat alat tersebut ringkas. Memberitahu ejen untuk menghantar kad promosi yang menarik adalah baik, tetapi menghantar kad yang direka dengan baik sebagai contoh adalah lebih produktif. Carta besar yang menunjukkan jadual tugas pejabat depan yang ditugaskan ejen adalah lebih baik daripada memberitahu mereka ketika mereka bertugas dan mengharapkan mereka ingat. Jangan terlalu berlebihan. Tayangan slaid ringkas senarai baru minggu ini menjadikan ejen berada di halaman yang sama, sementara mengharapkan mereka untuk melihat gambar setiap ruangan di rumah akan membuat mereka gelisah atau tertidur.

Pelajaran yang Dipelajari

Tidak ada yang mahu melakukan kesilapan, tetapi dalam harta tanah, transaksi dapat menurun dengan cepat. Itulah sebabnya ejen mesti membawa insurans Kesalahan dan Peninggalan (E&O). Tidak ada ejen yang mahu tuntutan dibuat berdasarkan polisi mereka. Apabila transaksi berjalan ke selatan, yang akhirnya akan berlaku, gunakannya sebagai alat pembelajaran untuk seluruh pasukan tetapi jangan salahkan atau jadikan contoh ejen yang terlibat. Mesyuarat pasukan bukanlah tempat untuk membetulkan ejen. Biarkan yang lain tahu bagaimana masalah itu berlaku dan bagaimana mereka dapat mengambil langkah untuk melindungi diri mereka dari masalah yang serupa.

Kongsi Strategi

Meminta ejen untuk berkongsi strategi yang berjaya menguatkan keyakinan ejen individu dan memotivasi ejen lain untuk mencuba taktik baru. Anda boleh mengatur masa yang terpisah dalam agenda untuk berkongsi strategi, tetapi mungkin lebih produktif untuk meminta ejen untuk berkongsi idea mereka semasa anda membincangkan setiap subjek. Contohnya, jika anda bercakap mengenai skrip panggilan sejuk, tanyakan adakah orang yang mempunyai skrip yang sesuai untuknya.

Semak Peraturan

Mur dan baut broker berputar di sekitar peraturan negeri dan persekutuan. Mengkaji peraturan dan undang-undang baru bukanlah faktor yang paling memotivasi dalam pertemuan pasukan, tetapi sangat penting untuk kejayaan dan kepatuhan undang-undang agensi. Siapkan selebaran sebelum mesyuarat untuk menjelaskan peraturan baru, undang-undang yang dicadangkan dan berita industri. Sentuh topik penting dan biarkan ejen mempelajari selebarannya kemudian.