Cara Memasarkan Perniagaan Latihan Peribadi

Perniagaan latihan peribadi anda dapat menjadikan kecergasan sebagai komponen penting dalam banyak kehidupan. Warga emas ingin hidup lebih lama dengan bersenam, atlet kolej perlu meningkatkan prestasi mereka untuk pertandingan dan pelanggan lain ingin menurunkan berat badan dan kelihatan ramping. Tidak cukup bahawa kepakaran latihan peribadi anda dapat membantu orang-orang ini mencapai matlamat mereka. Anda perlu memberitahu pasaran sasaran anda bahawa anda ada dan memproses perkhidmatan anda dengan memasarkan perniagaan anda.

1

Tuliskan ciri-ciri pelanggan sasaran anda termasuk jantina, umur, tahap kecergasan, pengetahuan latihan, latar belakang pendidikan, tahap pendapatan dan perkhidmatan apa yang mereka perlukan dari anda. Mengetahui siapa yang boleh mendapat keuntungan dari perniagaan anda menentukan strategi yang harus anda lakukan untuk mencapai pasaran tersebut. Sebagai contoh, anda mungkin memutuskan untuk mengejar dua puluh orang pekerja seperti pegawai bomba atau polis yang kemungkinan besar bersukan dan selesa dengan Internet. Untuk mencapainya, anda mungkin menaja hadiah di acara sukan tempatan dan juga mengembangkan laman web. Sekiranya pasaran anda terdiri daripada warga emas, mereka mungkin memilih brosur dan iklan bercetak di surat khabar dan majalah.

2

Kembangkan hartanah Internet seperti laman web, blog dan profil media sosial. Kelebihan besar kaedah ini adalah bahawa harganya agak mahal. Anda boleh melaksanakan dan mengubahnya dengan cepat. Mereka juga lebih berkesan dalam mensasarkan generasi yang tumbuh dengan laman web dan komputer. Gunakan laman web yang agak statik, seperti yang terdapat di Laman Google atau penyedia perkhidmatan Internet anda, untuk menerangkan penawaran asas anda, menerangkan falsafah kecergasan anda dan hantarkan gambar pelanggan anda yang telah mencapai tujuan mereka. Teruskan dengan blog di Blogger atau WordPress di mana anda boleh kerap menulis mengenai petua diet dan kecergasan yang berguna, dan membuat pengumuman mengenai perkhidmatan anda. Akhirnya, memanfaatkan media sosial seperti Facebook dan Twitter untuk menonjolkan prestasi kerja atau kecergasan harian anda,dan untuk berinteraksi dengan bakal pelanggan melalui komen dan sembang.

3

Sumbangkan hadiah atau tawarkan tajaan pada acara di mana pelanggan sasaran anda cenderung berkumpul. Pilihan yang jelas adalah larian yang menyeronokkan, maraton, pameran kecergasan dan pertandingan sukan. Anda boleh memberikan t-shirt, botol air dan trofi kepada atlet dan pejuang hujung minggu. Sekiranya pelanggan anda terdiri daripada ibu bola sepak, pertimbangkan untuk melaksanakan perkhidmatan menjaga anak di penjualan roti atau menyumbangkan bekalan di pertunjukan kraf. Bagi warga emas, hadiah wang tunai di bingo atau makanan di sosial gereja adalah sesuai.

4

Mengadakan seminar percuma atau bercakap di kelab dan mesyuarat. Sebagai contoh, anda dapat menjelaskan bagaimana anda memulakan perniagaan anda di organisasi eksekutif, sementara di kemudahan seni mempertahankan diri, anda dapat menunjukkan teknik untuk membina kekuatan dan daya tahan. Walau bagaimanapun, kurangkan penjualan keras dengan menyerahkan semua perniagaan kecil anda kepada orang yang memperkenalkan anda. Tawarkan nasihat berguna untuk meningkatkan kredibiliti anda. Ini meningkatkan kemungkinan penonton akan datang setelah anda bercakap untuk mengetahui mengenai perkhidmatan anda. Bawalah kad perniagaan dan brosur untuk diberikan kepada pihak yang berminat.

5

Sewa media tradisional untuk menjangkau pelanggan yang tidak selesa dengan Internet dan komunikasi mudah alih. Orang pertengahan atau lebih tua mungkin lebih suka membaca maklumat dalam surat pemasaran, buku dan majalah, mendengarnya di radio atau menontonnya di TV. Selain membeli iklan di tempat-tempat ini, anda juga dapat menyebarkan buletin kecergasan percuma di kedai sukan atau langganan, membincangkan petua diet di rancangan makanan radio, atau ditemuramah oleh berita TV mengenai teknik senaman baru anda.