Cara Mengesan Fail Tersembunyi & Keylogger

Menjaga keselamatan komputer dan maklumat peribadi anda daripada perisian berniat jahat adalah pertempuran berterusan. Virus, perisian hasad dan perisian intip dibuat oleh penyokong Web yang jahat lebih cepat daripada syarikat keselamatan yang dapat membuat penyelesaian, dan selalu ada ancaman baru yang harus diwaspadai ketika melayari Internet. Sekiranya anda ingin menyapu komputer anda untuk fail tersembunyi dan keyloggers, anda memerlukan penyelesaian bertingkat.

1

Muat turun dan pasang perisian anti-virus. Anda boleh menggunakan penyelesaian percuma seperti Avast atau Avira, atau mencuba alat berbayar seperti Kaspersky atau ESET. Lakukan imbasan sistem dengan anti-virus anda untuk mengesan jangkitan.

2

Tambahkan perlindungan anti-virus anda dengan penyelesaian khusus perisian intip. Spybot: Search and Destroy dan Ad-Aware kedua-duanya direka untuk melihat keylogger dan perisian pengintip berbahaya yang lain. Jalankan imbasan dengan aplikasi ini apabila pembersihan anti-virus selesai.

3

Tambahkan pengimbas perisian hasad serba lengkap ke gudang senjata anda. Malwarebytes, Microsoft Security Essentials, dan Emsisoft Anti-Malware keduanya merupakan calon kuat untuk penghapusan perisian hasad. Gunakan pengimbas anti-malware selepas pengimbas perisian pengintip untuk menyelesaikan imbasan sistem anda.

4

Lakukan sapuan sistem secara berkala dengan ketiga-tiga aplikasi pelindung anda untuk memastikan komputer anda tidak menjadi mangsa jangkitan spyware atau keylogger baru. Satu alat tidak mencukupi untuk menangkap semua fail berbahaya.