Cara Memulakan Perniagaan Jualan Runcit Secara Dalam Talian

Perniagaan jualan runcit dalam talian mempunyai kebimbangan yang berbeza dengan kedai runcit bata dan juga perniagaan dalam talian yang menjual perkhidmatan dan produk maya yang tidak perlu dihantar. Strategi runcit dalam talian yang baik dimulakan dengan rancangan perniagaan yang menangani masalah peruncitan tertentu, kemudian beralih ke perkara yang melibatkan penjualan dalam talian.

1

Tulis rancangan perniagaan untuk perniagaan runcit anda yang bebas daripada perkara yang berkaitan dengan strategi penjualan dalam talian anda. Perniagaan runcit mesti mendapatkan produk yang dapat mereka jual dengan harga yang mencukupi agar dapat menguntungkan, dan perniagaan runcit dalam talian tidak berbeza. Operasi yang secara eksklusif runcit dalam talian menjimatkan kos yang besar berkaitan dengan kedai fizikal tetapi mempunyai perbelanjaan tambahan yang timbul dari pergudangan dan pemasaran dalam talian. Definisi kedai dalam talian tidak mempunyai trafik masuk.

2

Teliti dan pilih platform peruncitan dalam talian. Perniagaan kecil boleh menggunakan operasi turnkey seperti Google Checkout dan Amazon Storefront, yang menyediakan operasi peruncitan sup-to-nuts secara dalam talian tetapi menawarkan pilihan penyesuaian yang lebih sedikit daripada sistem perkhidmatan pelanggan yang berdiri sendiri. Yang terakhir ini membolehkan anda menjalankan etalase dalam talian anda dengan cara yang anda pilih tetapi mempunyai kos permulaan dan berterusan yang lebih tinggi.

3

Tentukan dan jalankan proses aliran perniagaan yang akan anda gunakan untuk produk anda. Banyak peruncit membeli produk mereka secara borong dan kemudian menjualnya dengan harga runcit. Ini memerlukan peruncit untuk mengambil penerimaan penghantaran borong dan membungkus semula untuk penghantaran kepada pelanggan. Ini memerlukan ruang penyimpanan yang besar atau ruang pengemasan semula produk, yang dapat mengurangkan penjimatan daripada kos permulaan yang lebih rendah apabila anda tidak mempunyai kedai runcit. Walau bagaimanapun, beberapa produk boleh dihantar dari gudang pemborong terus ke pelanggan, yang membolehkan peruncit memproses pesanan tanpa menyentuh produk tersebut.

4

Siapkan struktur harga anda berdasarkan pembekal yang anda dapati di Langkah 3. Pastikan untuk memasukkan kos sampingan anda dalam menjalankan perniagaan dan juga kos berubah untuk setiap pesanan. Sebagai contoh, anda boleh menambah kos penghantaran dan pengendalian untuk setiap pesanan atau menaikkan harga anda sehingga anda dapat memberikan penghantaran "percuma".

5

Reka bentuk kedai dalam talian anda, laksanakan rancangan perniagaan anda dari langkah sebelumnya. Pegang "pembukaan besar" dalam talian, kemudian mulailah melaksanakan rancangan pemasaran dan penjualan anda dari keseluruhan rancangan perniagaan anda.