Cara Mengesan Pautan Gabungan Dengan Analitis Google

Kod Analitis Google lalai mengesan bagaimana pengunjung laman web anda berinteraksi dengan halaman laman web anda, tetapi tidak menjejaki klik pada pautan di dalam halaman. Untuk mengesan pautan afiliasi atau pautan keluar lain di laman web anda, tambahkan beberapa kod penjejakan acara tambahan ke kedua halaman dan setiap pautan yang ingin anda lacak.

1

Tambahkan kod JavaScript dalam tag setiap halaman di mana anda ingin menjejaki pautan afiliasi. Kod ini menentukan tindakan penjejakan dan kelewatan memuatkan pautan keluar sebanyak 100 milisaat sehingga Google Analytics dapat mengesan klik:

Masukkan kod ini sebagai tambahan kepada kod penjejakan Analitis Google standard untuk halaman. Kod di atas adalah untuk digunakan dengan kod penjejakan Analitis Google "tidak segerak" semasa; jika anda menggunakan versi kod yang lebih lama, lihat Bantuan Analitis Google untuk kod tajuk yang sesuai.

2

Tambahkan kod penjejakan acara ke pautan afiliasi anda. Kod penjejakan ini mencerminkan parameter dalam kod tajuk:

"Affiliate Links" adalah pemboleh ubah kategori dan "your-affiliate-link.com" adalah pemboleh ubah tindakan; kedua-duanya akan muncul dalam penjejakan peristiwa Google Analytics. Anda boleh menukar kategori dan nama tindakan seperti yang dikehendaki. Pernyataan "return false" diperlukan untuk penjejakan pautan.

3

Log masuk ke akaun Analitis Google anda dan arahkan ke halaman untuk laman web di mana anda telah menyediakan penjejakan pautan. Untuk melihat klik pada pautan afiliasi anda, klik "Kandungan", klik "Acara" dan klik "Ikhtisar." Mungkin memerlukan waktu hingga 24 jam untuk klik muncul di antara muka Analitis Google. Sebaik sahaja anda mula mengesan klik, anda boleh menetapkan sasaran, corong dan laporan menggunakan data tersebut.