Bagaimana Misi Mempengaruhi Struktur Organisasi?

Memastikan struktur organisasi perniagaan anda menyokong misi anda membantu mewujudkan unit organisasi yang berkesan yang dapat berfungsi pada tahap prestasi tinggi. Kawalan pengurusan, kerjasama pekerja dan tindak balas perniagaan terhadap perubahan di pasaran adalah ciri struktur organisasi yang berbeza yang harus sesuai dengan apa yang anda harapkan dapat dicapai dengan perniagaan anda. Misi anda menentukan apa yang dilakukan oleh perniagaan anda sementara struktur organisasinya menyokong misi tersebut.

Hierarki

Sekiranya syarikat anda kecil dan misi anda adalah berniaga dalam persekitaran yang sangat terkawal seperti perkhidmatan kewangan atau pertahanan, hierarki yang kaku adalah struktur organisasi yang sesuai. Pasaran anda pada umumnya stabil dan pendekatan autoritarian dari atas ke bawah memastikan syarikat anda dan pekerjanya mematuhi peraturan dan undang-undang yang berlaku. Dasar dan prosedur terperinci mengatur kerja pekerja anda dan semua keputusan dibuat di bahagian atas. Strukturnya sangat efisien kerana semua aktiviti diselaraskan dari atas ke bawah, tetapi mempunyai fleksibiliti dan responsif yang sangat terhad terhadap pasaran.

Kumpulan Pengurusan

Sekiranya misi anda adalah mengembangkan perniagaan anda, struktur organisasi yang lebih terdesentralisasi sesuai. Dengan kumpulan pengurusan yang pelbagai di bahagian atas struktur hierarki, perniagaan anda dapat menggunakan kepakaran yang lebih luas sambil mengekalkan pemusatan kawalan yang mungkin diperlukan oleh misi anda. Sekiranya misi anda sangat tepat dan anda tahu dengan tepat apa yang anda mahu lakukan, anda harus menyampaikan misi ini kepada kumpulan pengurusan. Dalam jenis struktur ini, mereka bertanggungjawab untuk melaksanakan misi dan memastikan bahawa pekerja mengikuti arahan mereka untuk mencapai tujuan yang ditentukan dengan jelas.

Matrik

Selalunya perniagaan mempunyai misi yang lebih luas dan lebih berorientasikan produk dan pasaran. Perniagaan mungkin harus cepat menyesuaikan diri dengan perubahan di pasar dan persekitaran yang kompetitif dan harus jauh lebih fleksibel daripada yang dibenarkan oleh struktur hierarki yang kaku. Pekerja yang paling dekat dengan tahap kerja membuat keputusan yang paling berkesan untuk perniagaan seperti itu. Struktur organisasi matriks mengekalkan hierarki untuk fungsi sumber manusia seperti disiplin, gaji dan kenaikan pangkat, tetapi meletakkan struktur kedua untuk pekerjaan. Pekerja melapor kepada penyelia segera untuk pertanyaan kerja dan dapat membuat keputusan dibersihkan dengan cepat.

Projek

Untuk perniagaan yang misinya merangkumi tujuan yang spesifik dan jelas, struktur organisasi berasaskan projek mungkin paling sesuai. Sekiranya perniagaan ingin merancang dan membina produk tertentu dalam tempoh enam bulan ke depan, menugaskan pekerja yang kompeten kepada pasukan projek dengan sumber yang mencukupi adalah strategi yang berkesan. Pasukan ini mempunyai pengurus projek dan pakar yang diperlukan untuk reka bentuk dan pengeluaran. Ia dapat membuat keputusan sendiri dan dapat menyesuaikan pekerjaannya sendiri seperti yang diperlukan untuk hasil yang berjaya. Syarikat boleh menggunakan struktur organisasi seperti itu untuk tugas spesifik lain seperti meningkatkan penjualan produk tertentu sebanyak 10 peratus tahun depan atau mengurangkan kos sebanyak $ 100,000 pada barisan pengeluaran tertentu.