Bagaimana saya merancang jadual perniagaan?

Sekiranya anda merancang untuk melakukan perjalanan perniagaan untuk mengunjungi bakal pelanggan, menjual produk di pameran atau menguruskan kontraktor yang berada di lokasi lain, anda harus membiasakan diri dengan proses merancang jadual perniagaan. Jadual perjalanan mungkin sangat singkat, seperti lawatan sehenti, atau rangkaian perhentian sebelum anda pulang ke rumah. Bagaimanapun, proses merancang jadual perjalanan anda serupa dengan merancang perjalanan percutian dengan beberapa perbezaan utama.

1

Jadualkan jadual perjalanan perniagaan anda sekurang-kurangnya sebulan lebih awal sehingga anda dapat memperoleh sebut harga yang berpatutan dan pengaturan tepat yang anda perlukan.

2

Hubungi kenalan perniagaan anda untuk menjadualkan sebarang pertemuan sebelum anda mula menetapkan rancangan perjalanan. Dapatkan maklumat acara terperinci dari penganjur acara untuk pameran industri yang anda dijangka akan menghadiri atau pidato yang anda akan sampaikan.

3

Pesan penerbangan anda jika diperlukan untuk perjalanan ini. Jadualkan kapal terbang anda untuk tiba satu hingga dua hari sebelum pertemuan perniagaan pertama anda jika mungkin untuk memberi masa untuk berehat dan menyelesaikan rancangan anda untuk perjalanan. Pesan kereta sewa atau tempah kereta untuk menjemput anda di lapangan terbang juga.

4

Pesan hotel dan hubungi hotel lebih awal untuk menempah bilik mesyuarat sekiranya anda memerlukannya. Hubungi hotel sebelum membuat tempahan untuk memastikan anda mempunyai sambungan Internet, perkhidmatan bangun tidur, dan maklumat lain yang anda perlukan untuk menjalani perjalanan perniagaan yang berjaya dan menyenangkan. Pertimbangkan untuk berkongsi bilik hotel dengan rakan sekerja atau rakan sekerja perniagaan jika anda ingin menjimatkan wang - kira-kira 17 peratus orang perniagaan tidur dengan rakan sekerja, menurut kajian 2010 oleh Embassy Suites.

5

Buat jadual perjalanan bertulis berdasarkan rancangan yang telah anda buat. Senaraikan semua janji penting anda, termasuk tarikh, masa dan lokasi mengikut urutan kejadiannya. Ringkaskan lima W - siapa, apa, di mana, kapan dan mengapa - untuk setiap entri dalam jadual perjalanan sehingga anda jelas pada setiap perincian. Buat program peta dalam talian, seperti MapQuest, yang membolehkan anda mengatur rangkaian perhentian dalam satu carian, dan mencetak arahan untuk membimbing anda sepanjang perjalanan.

6

Periksa ramalan cuaca untuk tarikh perjalanan anda lebih awal di lokasi tersebut supaya anda dapat mengemas dengan sewajarnya.

7

Sahkan semua perjumpaan dan pengaturan perjalanan anda beberapa hari sebelum perjalanan. Cetak jadual perjalanan dan arahan perniagaan bertulis anda dan bungkuskan ke dalam beg bawa bersama dengan komputer riba dan bagasi anda.