Apakah Penggabungan Aset Penuh?

Oleh kerana perniagaan kecil makmur dan mendapat kedudukan kewangan yang tegas, pemiliknya mungkin mempertimbangkan untuk memperluas operasi. Sekiranya syarikat menjalankan sejumlah besar perniagaan dengan syarikat kecil lain, maka pemiliknya mungkin bersetuju untuk bergabung. Menggabungkan operasi dan aset kedua-dua syarikat mungkin memberi kelebihan kepada pesaing. Salah satu cara untuk menggabungkan dua perniagaan adalah dengan penggabungan aset sepenuhnya.

Penggabungan

Terdapat pelbagai cara syarikat boleh bergabung. Dua syarikat boleh bergabung dan membentuk perniagaan baru dengan nama baru. Satu syarikat boleh membeli yang lain dan menjadikannya anak syarikat. Perniagaan boleh membeli stok pesaing untuk menyelesaikan pengambilalihan yang bermusuhan. Cara lain untuk perniagaan memperoleh yang lain adalah dengan penggabungan aset sepenuhnya.

Penggabungan Mesra dan Permusuhan

Apabila dua syarikat bergabung, mereka menggabungkan struktur organisasi, operasi dan personel mereka. Penggabungan sama ada mesra atau bermusuhan. Penggabungan yang mesra di antara perniagaan kecil mungkin merupakan pencetak skrin dan gabungan syarikat seni grafik sehingga mereka dapat melakukan semua pekerjaan mereka sendiri. Perbelanjaan yang lebih rendah yang dihasilkan harus meningkatkan keuntungan. Pengambilalihan bermusuhan wujud apabila syarikat kedua tidak mahu diambil alih. Malah perniagaan kecil, yang merupakan syarikat dengan 100 atau sedikit pekerja, dapat membentuk sebagai syarikat saham. Sekiranya syarikat tidak mempunyai sekatan dalam pembelian dan penjualan stoknya, pekerja boleh menjual sahamnya kepada sesiapa sahaja, termasuk pesaing. Sebaik sahaja pesaing memiliki kepentingan mengawal syarikat pertama, ia dapat memaksa penggabungan.

Penggabungan Aset Penuh

Penggabungan aset penuh, atau strategi pemerolehan aset, berlaku apabila satu perniagaan membeli semua aset syarikat lain, dan bukannya stoknya. Perniagaan pemerolehan juga memikul tanggungjawab untuk semua liabiliti, kecuali syarikat lain telah menyatakan muflis. Syarikat membeli tetap utuh sementara perniagaan yang dibeli tidak lagi wujud.

Syarikat Saham

Sekiranya syarikat yang dibeli itu merupakan syarikat saham, maka pemegang saham boleh memperdagangkan saham mereka dalam perniagaan yang tidak berfungsi untuk mendapatkan stok di syarikat pemerolehan. Ia tidak selalu sama rata, seperti 500 saham saham Syarikat B untuk 500 saham saham Syarikat A. Sekiranya nilai saham Syarikat B menjunam sebelum penggabungan aset penuh, maka mungkin beberapa saham saham Syarikat B sama dengan satu saham saham Syarikat A. Walau bagaimanapun, jika hakim muflis menyetujui penjualan aset tanpa tali, maka pemegang saham tidak akan menerima apa-apa dari penjualan, bergantung pada jenis stok yang dimiliki, biasa atau disukai, dan sifat hutang lain. Upah pekerja yang tidak dibayar dan hutang lain mempunyai keutamaan yang lebih tinggi daripada pemegang saham.