Cara Mendapatkan Token OAuth Twitter

Menambah aplikasi atau pemalam Twitter ke laman web atau blog perniagaan anda dapat menjadikannya lebih interaktif dan berguna untuk pengunjung. Walaupun aplikasi Twitter standard biasanya tidak memerlukan pengendalian khas, beberapa aplikasi dan plugin pakar memerlukan token kebenaran OAuth untuk mengakses data Twitter dan menyampaikan maklumat ke laman web atau blog anda. Sebagai contoh, anda mungkin memerlukan token OAuth Twitter untuk pemalam blog WordPress tertentu yang menggunakan suapan data Twitter. Walaupun ini mungkin terdengar rumit, prosesnya sebenarnya mudah dan sesiapa sahaja boleh mendapatkan token Twitter OAuth dengan membuat kod di laman web Pembangun Twitter.

1

Pergi ke laman web Pembangun Twitter (lihat pautan di Sumber).

2

Klik butang "Masuk" di bar menu utama dan masukkan nama pengguna dan kata laluan Twitter biasa anda.

3

Arahkan tetikus anda ke ikon gambar profil anda di bar menu utama dan pilih "Aplikasi saya" dari menu tarik-turun.

4

Klik butang "Buat aplikasi baru".

5

Lengkapkan borang permohonan dalam talian. Anda perlu memasukkan nama dan keterangan untuk aplikasi dan alamat URL laman web atau blog tempat anda ingin menjalankan aplikasi. Sekiranya perlu, ketik juga alamat URL pilihan anda ke dalam bidang "Callback URL", yang merupakan halaman yang akan dilihat oleh pengguna setelah Twitter berjaya mengesahkan permintaan tersebut. Dalam kebanyakan kes, anda tidak perlu memberikan URL panggil balik sehingga kosongkan - jika ragu, periksa dokumentasi bantuan yang disertakan dengan aplikasi atau pemalam, atau periksa bahagian sokongan di laman web pembangun.

6

Selesaikan kod keselamatan Captcha, dan kemudian klik butang "Buat aplikasi Twitter anda".

7

Klik pada tajuk aplikasi baru di halaman Aplikasi Saya yang terbuka setelah anda membuat aplikasi.

8

Klik butang "Buat token akses saya".

9

Salin kod di medan "Token akses" dan "Rahsia token akses".

10

Pergi ke bahagian tetapan aplikasi atau plugin antara muka pengguna di laman web atau blog anda. Tampal kod token ke dalam bidang yang berkenaan, dan kemudian simpan tetapan anda.