Cara Mengira Gaji Eksekutif untuk Perniagaan Kecil

Bagi pemilik perniagaan kecil, menetapkan gaji eksekutif boleh menjadi sangat banyak. Bayar terlalu sedikit dan anda berisiko kehilangan bakat hebat untuk pekerjaan yang lebih baik, tetapi bayar terlalu banyak dan anda meletakkan risiko keseluruhan perniagaan anda. Sama ada anda baru memulakan perniagaan baru, atau memikirkan semula skala gaji anda di organisasi yang sudah mapan, lebih baik anda melakukan sedikit kajian sebelum mengira gaji eksekutif. Hasil akhirnya adalah gaji yang berdaya saing tanpa menjejaskan kedudukan anda.

1

Lihat gaji eksekutif sebagai perbelanjaan perniagaan yang lain. Apabila anda mengasingkan gaji dari orang, lebih mudah untuk menentukan seberapa besar nilai yang sepadan dengan perniagaan anda. Sekiranya perniagaan anda bergantung pada penjualan, cari tahu seberapa besar setiap kedudukan eksekutif ke dalam perniagaan anda. Sekiranya organisasi anda lebih berorientasikan perkhidmatan, hitung nilai yang dibawa oleh setiap komponen jawatan eksekutif anda kepada perniagaan anda.

2

Teliti gaji untuk perniagaan serupa di kawasan anda. Dewan perdagangan tempatan, daerah pengembangan kawasan atau organisasi profesional adalah tempat yang baik untuk memulai. Biro Statistik Tenaga Kerja juga mengumpulkan data yang berkaitan dengan gaji dan dapat memberikan maklumat untuk negeri anda atau kawasan lain dengan demografi yang serupa. Stever Robbins mengesyorkan menggunakan pemburu kepala atau merekrut agensi sebagai sumber. "Mereka sering memberikan panduan secara percuma dengan harapan anda akan mengambilnya apabila anda memerlukan carian rasmi," Robbins menulis untuk "Inc."

3

Pertimbangkan apa yang anda tawarkan dalam faedah. Sekiranya anda dapat menawarkan insurans kesihatan dan faedah persaraan dan percutian yang sangat baik, atau jika anda menawarkan faedah lain yang tidak menarik seperti telekomunikasi, jadual kerja yang fleksibel, kereta syarikat atau faedah lain yang memanjakan para eksekutif anda, hitung nilai dolar ini faedah, kemudian masukkan ke dalam gaji anda. Bagi banyak pekerja, faedah insurans kesihatan yang besar atau membuang perjalanan untuk bekerja dari rumah adalah perdagangan yang adil dengan harga yang lebih rendah dari segi pampasan kewangan.

4

Ketahui apa yang anda mampu. Walaupun kebanyakan perniagaan bimbang untuk membayar pekerja terlalu banyak, sama berbahaya untuk membayar pekerja dengan kedekut. Bayar eksekutif anda sebaik mungkin, tanpa muflis organisasi anda.

5

Beri ruang untuk pertumbuhan. Sekiranya anda menawarkan gaji pegawai atasan untuk menarik minat eksekutif, pastikan anda akan dapat kenaikan gaji berkala, serta kenaikan kos insurans dan faedah lain.