Kelebihan & Kekurangan Pemasaran Pemasaran & Penjualan

Sekiranya anda tidak berkelayakan untuk menjual dan menghantar produk anda seperti yang anda buat, anda mungkin mempertimbangkan untuk meminta orang lain menjual dan menyebarkannya untuk anda. Pilihan ini dilengkapi dengan kebaikan dan keburukan, dan meninjau kekuatan kelemahan pelbagai pilihan anda akan membantu anda membuat keputusan terbaik untuk memaksimumkan penjualan dan keuntungan anda.

Jangkauan yang meningkat

Menggunakan pemborong, pengedar, peruncit, ejen penjualan dan syarikat perwakilan membantu anda memasuki pasaran yang tidak boleh anda sendiri. Walaupun anda mempunyai kemampuan pengedaran, anda mungkin tidak dapat melakukan rundingan ke rantai runcit, di mana pemborong yang mempunyai hubungan dengan rantai tersebut dapat. Walaupun anda boleh merundingkan kontrak dengan kedai runcit dan mempunyai kemampuan pengeluaran untuk memenuhi pesanan mereka, anda mungkin tidak mempunyai kemampuan kakitangan atau penghantaran untuk memanfaatkan peluang ini. Pengantara dapat menyelesaikan banyak masalah yang menghalang anda mencapai potensi penjualan maksimum anda. Sekiranya anda tidak mampu membuat pilihan membeli-belah dalam talian untuk pelanggan, mencari rakan kongsi untuk menambahkan anda ke laman web membeli-belah mungkin merupakan kaedah yang paling ekonomik untuk menambahkan penjualan dalam talian ke campuran pengedaran anda.

Kenaikan Kos

Apabila anda menggunakan perantara, anda mesti membayar komisen kepada mereka atau menawarkan potongan harga. Ini akan mengurangkan margin keuntungan anda, walaupun anda mungkin telah meningkatkan penjualan dan pendapatan. Unjurkan keuntungan kasar anda sebelum anda menandatangani perjanjian pengedaran jangka panjang untuk menentukan sama ada pilihan itu menjimatkan kos untuk anda. Di samping itu, anda mungkin perlu memberikan kredit perdagangan atau memberikan produk dengan syarat yang tidak dapat disokong oleh situasi aliran tunai anda. Sekiranya anda mesti merundingkan pinjaman atau kredit tambahan untuk memenuhi pesanan yang anda tidak akan bayar selama 90 hari atau lebih lama, anda akan meningkatkan keperluan perkhidmatan hutang dan hutang anda.

Pemasaran yang Lebih Baik

Apabila anda bekerja dengan peruncit, mereka akan membayar usaha pengiklanan, promosi dan hubungan masyarakat yang membawa pelanggan masuk ke kedai mereka. Pemborong, ejen penjualan, pengedar dan syarikat perwakilan akan menggunakan sumber mereka untuk mempromosikan anda kepada pelanggan dan pelanggan mereka. Banyak pengeluar menawarkan program kerjasama, di mana anda membayar peruncit untuk peratusan iklan yang mereka jalankan yang menampilkan nama syarikat, produk atau logo anda, mengurangkan kos anda untuk mencetak produk anda, disiarkan, atau di Internet.

Kekurangan Kawalan

Apabila anda menggunakan perantara pemasaran dan penjualan, anda mungkin salah satu daripada banyak syarikat yang mereka wakili, dan kemungkinan besar mereka tidak akan memberikan perhatian yang sama untuk menyampaikan mesej anda dan melindungi jenama anda seperti yang anda mahukan. Sekiranya peruncit tidak dapat menjual inventori produk anda, ia mungkin akan memberikan potongan harga sehingga orang ramai menganggap anda mempunyai produk yang lebih rendah atau tidak akan menjual. Pelanggan juga mungkin datang ke perantara anda untuk mendapatkan perkhidmatan selepas penjualan dan mendapat pengalaman buruk. Rundingkan perjanjian yang menentukan bagaimana perantara dapat mempromosikan produk anda, di mana mereka dapat menjualnya, dan berapa harga yang dapat mereka kenakan.