Bagaimana Mencari Idea Perniagaan

Sebaik sahaja anda sampai pada wahyu bahawa anda adalah usahawan yang mungkin tidak berkembang maju dalam arena korporat 8 hingga 5, anda mungkin bingung mengenai apa yang harus dilakukan mengenainya. Walaupun dengan dorongan, kemahiran dan kebolehan yang diperlukan, banyak calon perniagaan bergelut dengan mencari idea yang tepat untuk ketinggalan. Namun, ini tidak boleh membuat anda kecewa. Terdapat beberapa teknik dan sumber yang sangat baik untuk membantu anda menemui idea perniagaan untuk anda.

1

Mulakan dengan sedikit pemeriksaan diri. Ketahui apa minat anda, latar belakang pendidikan apa dan kemahiran atau kepakaran yang anda miliki. Ketahui apa yang paling anda gemari atau apa yang paling anda mahir; ini mungkin menunjukkan industri atau industri apa yang harus anda fokuskan untuk idea perniagaan anda. Tuliskan keputusan anda. Secara umum, idea untuk perniagaan mungkin muncul pada anda atau mungkin tidak pada tahap ini. Ingatlah yang penting di sini adalah mengenal pasti industri perniagaan yang sesuai dengan bakat dan minat anda.

2

Tinjau keperluan atau kehendak peribadi anda sendiri dalam bidang minat atau industri yang dikenal pasti dalam Langkah 1. Kenal pasti keperluan sebenar anda dan anda mungkin memerlukan keperluan yang relevan untuk dipenuhi di seluruh industri. Sebuah kedai dalam talian untuk merancang dan memesan papan selaju disesuaikan untuk anda mungkin merupakan sesuatu yang boleh anda pelopor dan sampaikan kepada komuniti papan selaju untuk memperoleh keuntungan yang besar. Senaraikan apa sahaja yang dapat anda fikirkan yang akan anda bayar dalam bidang minat anda; hasil ini akan menjadi permulaan idea perniagaan konkrit.

3

Tanyakan kepada rakan, keluarga dan rakan sekerja anda yang mempunyai minat yang sama mengenai kehendak atau kehendak mereka dalam industri yang anda kaji. Ketahui apa yang mereka fikirkan adalah cara terbaik untuk memenuhi keperluan tersebut. Tanyakan kepada mereka berapa banyak yang mereka sanggup bayar untuk memenuhi keperluan tersebut. Jadikan penyelidikan perbualan dan santai, dan anda akan terkejut dengan berapa banyak idea yang dapat anda hasilkan.

4

Pergi ke perpustakaan dan lihat jurnal dan majalah yang merangkumi industri yang ingin anda fokuskan. Cari trend perniagaan yang menunjukkan arah tuju industri. Cari tahu apa "perkara besar seterusnya" dan anda boleh menjadi peneraju perniagaan untuk membawanya ke pasaran.

5

Teliti laman web perniagaan dalam talian, seperti Inc.com atau Entrepreneur.com, yang dan menawarkan artikel mengenai idea perniagaan baru serta forum untuk membincangkan idea baru yang mungkin anda miliki. Kaji maklumat dan berinteraksi dengan peserta forum lain. Gunakan peluang ini untuk melancarkan idea, menerima maklum balas dan memilih otak usahawan yang berpikiran sama.

6

Gunakan maklum balas yang anda perolehi melalui langkah-langkah sebelumnya untuk menyempurnakan senarai anda. Jatuhkan idea yang tidak mempunyai pasaran yang cukup besar atau mungkin terlalu mahal untuk memulakannya. Ringkaskan setiap idea perniagaan anda ke dalam frasa pendek dan teliti di internet. Ketahui sama ada orang lain pernah mencuba menghasilkan idea perniagaan anda pada masa lalu atau sekarang. Teliti dan kaji kejayaan dan kegagalan mereka. Ketahui bagaimana anda dapat meningkatkan usaha mereka atau jika ideanya adalah pasaran yang bersedia sama sekali. Ini akan membantu anda mengenal pasti satu atau dua idea yang benar-benar siap untuk dicuba.