Menjelaskan Aspek Logistik Pengeluaran & Pengedaran Global

Sebilangan besar syarikat yang ingin meningkatkan margin keuntungan mereka akan mempertimbangkan atau melaksanakan pengeluaran global, tetapi itu boleh menyebabkan perubahan drastik dan faktor utama yang perlu dipertimbangkan dalam logistik pengedaran. Tenaga kerja penyumberan luar bukanlah konsep baru, tetapi syarikat yang lebih kecil yang mempertimbangkan jalan ini sering kali harus mempertimbangkan perubahan dalam logistik pengedaran yang akan menyertai segala manfaat yang dicapai oleh pengeluaran global.

Logistik Pengeluaran

Sebelum mempertimbangkan pengedaran produk yang akan dihasilkan di suatu tempat di luar pesisir, pertimbangkan kos mengimport bahan atau peralatan yang diperlukan untuk menghasilkan produk tersebut. Banyak kos yang dapat dijimatkan oleh pengeluaran di negara lain menjadi kurang menguntungkan setelah mempertimbangkan kos yang berkaitan dengan mendapatkan semua bahan yang diperlukan ke kemudahan tersebut. Sekiranya semua bahan mentah mesti diimport, logistik untuk membawa bahan tersebut ke negara pengeluaran boleh menjadi rumit dan mahal

Logistik Pengedaran Utama

Langkah pertama dalam mempertimbangkan pengedaran produk adalah dengan mempertimbangkan di mana sebahagian besar produk perlu diterima. Sekiranya sebahagian besar produk dihasilkan di luar negara tetapi dijual di dalam negara, menghantarnya ke AS adalah langkah pertama dalam pengedaran. Kos pengedaran antarabangsa dari negara lain boleh tinggi, jadi kosnya lebih rendah untuk mengedarkan produk dari AS kepada pengguna antarabangsa. Faktor-faktor yang mengambil keputusan ini adalah sama dengan pengeluaran global. Faktor lain termasuk kos penyimpanan dan logistik gudang.

Isipadu, Skala dan Kecekapan

Jumlah produk yang akan dihantar adalah faktor utama dalam pengeluaran dan pengedaran luar negara. Penghantaran yang lebih kecil biasanya lebih mahal, jadi penghantaran lebih banyak produk dengan penghantaran yang lebih sedikit menjimatkan wang yang dapat menjadikan pengeluaran global lebih ekonomik. Sebagai tambahan kepada kelantangan dan skala, kecekapan turut dimainkan apabila masa menjadi kritikal. Apabila produk tidak dapat tiba tepat waktu atau penghantaran utama tidak cukup besar, produk ini dapat menyebabkan kelewatan dalam rangkaian pengedaran yang menambah kos dan kerugian persaingan.

Cukai, Tarif dan Masalah Undang-undang

Globalisasi mungkin memberikan peluang besar untuk pengurangan kos, tetapi pasti akan memberikan bahagiannya sendiri dengan masalah undang-undang dan kewangan. Cukai dan tarif dikenakan dan mesti dipertimbangkan dengan kos pengeluaran dan pengedaran lain. Masalah hukum mungkin timbul pada semua tahap produksi, dari sewa atau pengambilan tanah hingga undang-undang buruh dan bahkan undang-undang dan keperluan eksport. Sebilangan besar daripadanya adalah kos sekali, tetapi mengekalkan penasihat undang-undang semacam itu sering kali merupakan perbelanjaan yang perlu ditanggung.