Perjanjian Perkongsian Media

Kerjasama media adalah penyelesaian pemasaran yang berkesan untuk syarikat dengan anggaran iklan rendah atau terhad. Untuk memberi impak yang paling besar, pilih saluran media yang anda rasa paling menguntungkan organisasi anda, seperti stesen televisyen atau syarikat iklan televisyen, surat khabar atau stesen radio. Setelah perkongsian media dilaksanakan, ini akan menjadi sumber utama anda untuk semua pendedahan iklan anda. Seperti mana-mana kontrak, anda juga harus mengetahui perincian yang berkaitan dengan panjang kontrak, tanggungjawab dan eksklusif.

Menguntungkan kedua-dua pihak

Dengan melaksanakan perjanjian perkongsian dengan outlet media, anda menjalin hubungan dengan outlet ini untuk memberi perhatian khusus kepada berita dan promosi syarikat anda. Untuk menarik perhatian media, yang mungkin sering didekati dengan tawaran perkongsian lain, anda harus membuat perjanjian itu saling menguntungkan. Untuk mengutamakan berita dan promosi anda, serta harga yang lebih rendah daripada biasa, anda perlu menawarkan sesuatu sebagai balasannya. Ini mungkin akses khas kepada presiden syarikat dalam bentuk wawancara, atau akses langsung dan pertama ke berita terkini yang berkaitan dengan industri atau syarikat anda. Anda juga boleh menjadi sumber berita yang berkaitan dengan industri.

Mempromosikan Perniagaan Anda

Perjanjian perkongsian media harus menjelaskan dengan tepat apa yang anda ingin dapatkan untuk syarikat anda. Secara umumnya, jawapannya jauh lebih banyak iklan daripada yang dapat diperoleh oleh belanjawan pemasaran semasa anda, namun, ini perlu dijelaskan secara khusus dalam perjanjian. Sebagai contoh, dengan surat kabar, perjanjian tersebut dapat menguraikan serangkaian iklan, yang menentukan frekuensi, ukuran dan penempatan iklan, serta biaya, yang akan dikenakan potongan harga. Dengan stesen radio, kontrak tersebut dapat memperincikan beberapa wawancara di udara selain tempat iklan pada waktu-waktu tertentu dan pada hari-hari tertentu. Perjanjian tersebut mesti menyampaikan dengan jelas apa yang akan diperoleh oleh perniagaan anda dalam promosi.

Fasal Penamatan

Perjanjian media kemungkinan tidak akan kekal selamanya, dan kontrak tersebut perlu menggariskan cara-cara penyelesaiannya yang tidak akan membahayakan mana-mana pihak. Sertakan klausa yang membolehkan jadual waktu untuk tinjauan yang konsisten. Sebagai contoh, pada akhir satu tahun perkongsian, kedua-dua pihak boleh mengambil masa satu minggu untuk mengkaji semula kontrak semasa dan mencadangkan pindaan atau pembatalan. Sekiranya salah satu pihak ingin mengakhiri perjanjian itu pertengahan tahun, perlu ada klausa yang menguraikan bagaimana melakukan ini juga. Sebagai contoh, anda boleh memasukkan bahawa kedua-dua pihak mesti memberikan notis bertulis 30 hari untuk menamatkan kontrak di luar tetingkap semakan akhir tahun.

Eksklusiviti

Eksklusiviti penting agar perkongsian itu berkesan, di kedua-dua belah perjanjian. Untuk bahagian perniagaan, anda memerlukan rakan media sekurang-kurangnya eksklusif dalam industri anda. Sekiranya pesaing anda mempunyai perjanjian yang serupa, ini akan mengurangkan keberkesanan anda. Begitu juga, jika anda menjalin kerjasama media dengan pelbagai media, apa yang anda tawarkan kepada syarikat media juga menjadi kurang berharga. Sekiranya saluran media memanfaatkan akses kepada anda sebagai sumber atau berita terkini, tidak berkesan jika media lain mempunyai akses yang sama.