Cara Membuat Autopost Blog Blogger ke Twitter

Salah satu cara untuk meningkatkan pembaca blog Blogger anda adalah dengan menghantar entri baru anda secara automatik ke suapan Twitter anda. Dengan cara ini, semua pengikut Twitter anda terdedah kepada entri blog baru anda dan pembaca yang lebih suka mengikuti kemas kini anda melalui Twitter mempunyai pilihan tersebut. Anda boleh mengaktifkan catatan automatik blog ke Twitter menggunakan perkhidmatan Twitterfeed pihak ketiga atau FeedBurner perkhidmatan Google.

Twitterfeed

1

Navigasi ke twitterfeed.com dan kemudian klik "Daftar Sekarang."

2

Masukkan alamat e-mel anda dan konfigurasikan kata laluan Twitterfeed dan kemudian klik "Buat Akaun."

3

Masukkan nama blog Blogger anda di kotak teks "Feed Feed" dan alamat Web blog Blogger anda di kotak teks "URL Blog" dan kemudian klik "Teruskan."

4

Klik "Twitter" dan kemudian klik butang "Autentikasi Twitter".

5

Log masuk ke akaun Twitter anda dan kemudian klik "Izinkan Aplikasi."

6

Klik "Buat Perkhidmatan" dan kemudian klik "Semua Selesai." Catatan Blogger anda kini akan diterbitkan secara automatik ke suapan Twitter anda.

FeedBurner

1

Navigasi ke feedburner.com dan log masuk ke akaun anda. Anda boleh mengakses FeedBurner dengan kelayakan akaun yang sama dengan yang anda gunakan untuk mengakses Blogger kerana kedua-dua perkhidmatan tersebut dikendalikan oleh Google.

2

Masukkan alamat Web Blogger anda di kotak teks "Bakar suapan sekarang juga" dan kemudian klik "Seterusnya."

3

Klik butang radio di sebelah "Atom" dan kemudian klik "Next."

4

Taipkan nama untuk suapan FeedBurner anda dan konfigurasikan sambungan alamat FeedBurner dan kemudian klik "Seterusnya."

5

Klik "Langkau terus ke pengurusan suapan."

6

Pilih tab "Publikasikan" dan kemudian klik "Bersosialisasi."

7

Klik "Tambah Akaun Twitter."

8

Log masuk ke akaun Twitter anda dan kemudian klik "Izinkan Aplikasi."

9

Konfigurasikan tetapan pengeposan automatik dan kemudian klik butang "Aktifkan". Semua catatan Blogger anda kini akan diterbitkan secara automatik ke suapan Twitter anda.