Cara Mengimport Data untuk Carta Organisasi Ke Visio

Microsoft Visio membolehkan anda membuat gambarajah lanjutan, termasuk carta organisasi. Visual berdasarkan data membolehkan anda menyampaikan idea yang rumit dengan jelas. Templat dan penyihir disertakan dengan produk yang mengambil data dari sumber yang ada, seperti spreadsheet Excel, dan mengisi carta Visio. Apabila data diubah, carta dikemas kini. Keluarannya boleh diterbitkan ke SharePoint. Mengimport data untuk carta organisasi ke Visio dapat dicapai dengan menghubungkan ke data dan menentukan elemen.

1

Tentukan sumber data anda. Sekurang-kurangnya, fail Excel atau sumber lain mesti merangkumi nama pekerja dan nama pengurus pekerja. "Wizard Carta Organisasi" akan mencari nama dan medan "Laporkan Kepada" yang digunakannya untuk membentuk rajah. Anda juga boleh mempunyai bidang lain seperti "Jabatan", "Tajuk" dan sebagainya. Buat fail yang mengandungi elemen ini menggunakan Excel jika anda belum memilikinya.

2

Mulakan Visio dan pilih "Organizational Chart Wizard." Pilih pilihan yang bertajuk "Maklumat Yang Sudah Disimpan dalam Fail atau Pangkalan Data." Klik "Seterusnya." Pilih jenis fail yang anda impor pada skrin seterusnya dan klik "Next" sekali lagi.

3

Petakan lajur dari fail anda ke medan minimum "Nama" dan "Laporan Ke" Visio yang diperlukan. Medan berlabel "Nama" dan "Laporan Ke" adalah wajib dan dikodkan keras dalam wizard. Fail Excel anda mungkin menggunakan tajuk lajur yang berbeza, jadi pilih tajuk mana yang ingin anda petakan ke dua bidang wajib ini. Tentukan lebih banyak maklumat untuk ditampilkan dengan membuat pemetaan lebih mendalam, seperti memetakan bidang "Telefon" fail Excel ke versi carta Visio. Anda juga boleh menambah, membuang atau membuat medan tersuai dalam carta Visio dalam kotak dialog ini.

4

Pilih pilihan susun atur di kotak dialog seterusnya. Anda boleh memilih sebilangan besar organisasi yang ingin anda tunjukkan pada satu halaman, misalnya. Pilih bagaimana anda mahu carta kelihatan, seperti jumlah tahap yang ditunjukkan, sama ada itu semua bawahan atau hanya beberapa darinya. Klik "Selesai" untuk membuat carta organisasi anda.