Cara Membuka Fail Yang Memerlukan Undisker

Program Undisker adalah utiliti imej cakera yang mampu membuat, membuka, melihat dan mengekstrak fail gambar cakera yang menggunakan standard International Organisation for Standardization. Selain format fail ISO, Undisker juga serasi dengan fail gambar yang kurang biasa, seperti fail IMA, IMG, BIN, CUE, CCD dan IMG. Membuka salah satu fail gambar ini menggunakan Undisker sama seperti menggunakan utiliti imej cakera lain, tetapi anda mesti memuat turun dan memasangnya terlebih dahulu.

Memuat turun dan Memasang Undisker

Sebelum anda dapat menggunakan program Undisker, anda mesti memuat turun dan memasangnya terlebih dahulu ke komputer. Buka penyemak imbas Web dan arahkan ke Undisker.com. Klik butang "Muat turun Sekarang", diikuti dengan pautan "undisker.exe" atau pautan "undisker.zip". Sekiranya anda memilih untuk memuat turun fail "undisker.zip", klik dua kali fail ZIP untuk mengekstrak fail "undisker.exe". Klik dua kali fail "undisker.exe" untuk melaksanakan fail tersebut. Tetingkap wizard pemasangan akan muncul. Ikuti arahan pada skrin untuk memasang program ke komputer.

Buka Menggunakan Perintah "Buka"

Setelah program dimuat turun dan dipasang, anda boleh membuka fail gambar. Klik dua kali ikon program "Undisker" untuk melancarkan program. Klik menu "Fail" dan pilih pilihan "Buka ...". Cari fail gambar yang anda mahu buka di tetingkap penjelajah yang muncul dan klik dua kali fail untuk memilihnya. Setelah dipilih, Undisker akan memasangkan fail gambar.

Buka Menggunakan Seret dan Lepas

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan perintah "Buka" untuk memasang fail gambar, anda boleh menggunakan teknik drag-and-drop yang mudah. Klik dua kali ikon program "Undisker" untuk melancarkan program. Kemudian, cari fail gambar pada cakera keras komputer dan seret fail tersebut ke tetingkap program Undisker. Sebagai alternatif, jika anda tidak mahu membuka program terlebih dahulu, anda boleh menyeret fail gambar terus ke ikon program. Bagaimanapun, setelah fail diseret ke Undisker, program akan memasangkan fail gambar.

Melihat Kandungan Fail

Setelah fail gambar dipasang dengan Undisker, anda dapat melihat failnya seperti mana yang anda lakukan pada direktori di komputer. Untuk melakukannya, klik pada folder yang ingin anda lihat di bawah tajuk "Folder". Semua folder di bawah tajuk "Folder" adalah folder yang terdapat dalam fail gambar ISO. Dengan folder yang dikehendaki dipilih, klik dua kali pada fail yang diinginkan di tetingkap fail untuk melaksanakan fail dengan program lalai yang berkaitan dengan jenis failnya.