Bantuan Pentadbir Kumpulan Facebook

Kumpulan Facebook membolehkan anda membuat rangkaian komunikasi di mana ahli dapat berkolaborasi dan berinteraksi dalam projek. Terdapat tiga jenis kumpulan Facebook; tertutup, rahsia dan terbuka. Tertutup adalah tetapan lalai dan hanya mereka yang dijemput oleh ahli yang boleh menyertai kumpulan tersebut. Kumpulan rahsia disembunyikan kepada semua orang kecuali mereka yang berada dalam kumpulan itu sendiri. Kumpulan terbuka membenarkan sesiapa sahaja untuk bergabung dan menghantar komen.

Pentadbir Kumpulan Facebook

Apabila anda mempunyai kumpulan Facebook, anda mungkin ingin melantik rakan dan rakan sekerja sebagai pentadbir untuk membolehkan mereka menyiarkan di halaman kumpulan. Pentadbir kumpulan dapat mengedit perihalan dan mengubah tetapan kumpulan, menambah lebih banyak pentadbir, membuang catatan dan melarang atau membuang anggota yang kasar dari kumpulan. Apabila anda membuat kumpulan Facebook, anda adalah pentadbir kumpulan tersebut. Cara lain untuk menjadi pentadbir adalah dengan meminta pentadbir yang ada untuk menambahkan anda. Untuk menjadi pentadbir kumpulan tanpa pentadbir, klik "Buat Saya Pentadbir", yang terletak di bawah "Ahli" di sebelah kanan halaman Kumpulan Facebook.

Tambah Pentadbir

Anda boleh menambahkan pentadbir lain ke kumpulan Facebook anda dengan mengklik "Edit Halaman," yang terdapat di bahagian atas halaman kumpulan Facebook. Pilih "Peranan Pentadbiran", taipkan nama orang yang ingin anda tambahkan sebagai pentadbir di kotak teks carian dan tekan "Enter." Klik "Pengurus" di bawah nama orang itu dan pilih jenis pentadbir yang anda mahukan. Klik "Simpan Perubahan" untuk menambahkan orang tersebut sebagai pentadbir.

Peranan Pentadbir

Pentadbir kumpulan boleh mempunyai salah satu daripada lima peranan; pengurus, pembuat kandungan, moderator, pengiklan atau penganalisis pandangan. Pentadbir dengan peranan pengurus mempunyai izin untuk melakukan semua perkara di halaman kumpulan Facebook, dari menguruskan peranan pentadbir hingga membuat catatan dan mengakses statistik pandangan. Pencipta kandungan boleh mengedit halaman, menambah aplikasi, menulis catatan, menghapus komen dan menghantar mesej. Moderator boleh bertindak balas atau menghapus komen dan menghantar mesej. Pengiklan membuat iklan. Penganalisis pandangan melihat statistik pandangan dari halaman kumpulan. Untuk menetapkan peranan atau mengubah peranan pentadbir kumpulan, klik "Edit Halaman" yang terdapat di bahagian atas halaman kumpulan Facebook. Pilih "Peranan Pentadbiran." Masukkan nama pentadbir anda ke dalam bidang teks. Klik "Pengurus" di bawah nama. Pilih peranan pentadbir dan kemudian klik "Simpan Perubahan."

Panel Pentadbir

Panel Pentadbir memaparkan pemberitahuan dan pandangan halaman anda. Dapatan mengukur prestasi halaman kumpulan anda, yang diukur oleh empat metrik yang berbeza, seperti bilangan "Suka", "Rakan Peminat", jumlah orang yang membincangkan halaman kumpulan anda dan jumlah orang yang telah melihat kandungan dikaitkan dengan halaman kumpulan anda. Di bawah panel Pentadbir halaman Kumpulan Facebook anda, anda dapat mengakses log aktiviti anda, membuat kandungan untuk halaman anda dan mengedit tetapan halaman kumpulan anda. Anda boleh melihat panel pentadbir anda dengan mengklik "Panel Pentadbir" yang terletak di sudut kanan atas, di atas pemilih tarikh halaman kumpulan anda. Hanya pentadbir kumpulan yang dapat melihat dan mengakses panel pentadbir.