Prinsip Komunikasi Perniagaan

Mustahil untuk berniaga hari ini tanpa perlu berkomunikasi dengan pelbagai pihak yang berkepentingan. Yang penting, semakin mustahil untuk berkomunikasi dengan pihak berkepentingan ini tanpa menggunakan beberapa teknologi baru yang telah mempermudah dan menyulitkan landskap komunikasi perniagaan, termasuk e-mel, media sosial dan telefon bimbit.

Perincian Komunikasi

Sebarang bentuk komunikasi memerlukan pengirim dan penerima. Itulah Komunikasi 101. Namun, yang sering tidak diajarkan di kelas komunikasi ialah jika pengirim komunikasi memikul tanggungjawab utama untuk memastikan komunikasi itu berkesan, kemungkinan ia akan berlaku. Perspektif yang "mereka tidak faham" bukanlah pendekatan yang berkesan untuk diambil. Apabila pengirim memikul tanggungjawab untuk memastikan bahawa mesej mereka disampaikan dengan berkesan kepada khalayak sasaran mereka, peluang mereka untuk berjaya meningkat dengan banyaknya.

Tujuan yang Dinyatakan

Orang berkomunikasi sepanjang masa sama ada mereka mengetahuinya atau tidak, melalui saluran lisan dan bukan lisan. Tetapi ketika mereka merancang komunikasi, mereka dapat meningkatkan kemungkinan komunikasi perniagaan menjadi paling berkesan. Sebelum terlibat dalam komunikasi dengan audiens, tanpa mengira ukurannya, tentukan apa tujuan komunikasi tersebut. Adakah untuk memberitahu, meyakinkan, menjual, mempengaruhi? Tentang apa? Menyatakan objektif perniagaan adalah titik permulaan yang kritikal.

Keperluan Penonton

Komunikator perniagaan selalu mempunyai khalayak yang dimaksudkan. Mendefinisikan dengan jelas bahawa khalayak dan mengetahui sebanyak mungkin tentang mereka, dapat membantu menjadikan komunikasi paling berkesan. Memandangkan objektif komunikasi dan penonton, apa yang perlu diketahui oleh penonton? Apa bantahan atau pertanyaan yang mungkin ditonton oleh penonton? Jawapan untuk soalan-soalan ini dapat membantu komunikator perniagaan menghasilkan pesanan utama yang dirancang untuk merapatkan jurang antara objektif komunikasi dan keperluan khalayak.

Pelbagai Saluran

Pengiklan telah lama mengukur kebaruan, frekuensi dan jangkauan sebagai komponen komunikasi iklan yang berkesan. Komunikator perniagaan dapat mempertimbangkan pertimbangan yang sama dengan mereka berfungsi untuk menyampaikan mesej kepada khalayak utama. Semakin luas jangkauan atau penyebaran mesej, semakin kerap mesej dihantar dan semakin baru penerima mendengar mesej tersebut, semakin besar kemungkinannya memberi kesan. Tidak cukup untuk menyampaikan mesej sekali sahaja. Komunikasi perniagaan harus menggabungkan rancangan komunikasi yang dirancang dengan baik yang meluas dalam jangka waktu tertentu dan menggabungkan pelbagai kaedah untuk menyampaikan pesan.

Media baru

Setiap perniagaan tidak perlu berada di Twitter, tetapi setiap komunikator bisnis harus mengetahui berbagai alat komunikasi yang tersedia untuk berkomunikasi dengan khalayak sasaran. Pilihan media baru tidak menggantikan pilihan tradisional - ia hanya memberi lebih banyak peluang. Ini boleh menjadi agak rumit, tetapi ia membuka peluang tambahan bagi komunikator perniagaan untuk berhubung dengan penonton dalam pelbagai tetapan dengan cara yang pasif dan interaktif.