Cara Menggunakan Keutamaan: Pukal di Gmail

Pemilik perniagaan yang menghantar e-mel massa nonspam kepada ribuan penerima tidak mempunyai kaedah sebenar untuk mengawal penapis spam dari peti masuk e-mel penerima mereka. Untuk membantu pengirim mel massa yang sah melalui pelayan Google, Google membenarkan pengaturcara pelayan mel memasukkan "Keutamaan: pukal" dalam tajuk semua surat massa keluar. Dengan menggunakan label tambahan Gmail, pengguna Gmail dapat menyiapkan penapis untuk memastikan bahawa penapis spam mereka tidak akan menyaring surat pukal secara salah dengan kod ini di tajuk.

1

Log masuk ke akaun Gmail anda dan klik ikon berbentuk roda gigi di sudut kanan atas. Menu lungsur turun muncul.

2

Pilih "Tetapan" dari menu drop-down untuk mengunjungi tetapan Gmail anda.

3

Klik tab "Makmal" di menu atas.

4

Tatal ke bawah senarai abjad tambahan eksperimen untuk Gmail sehingga anda menemui "Smartlabels. Klik butang radio di sebelah "Dayakan" di baris Smartlabels.

5

Tatal ke bahagian bawah halaman dan klik "Simpan Perubahan" untuk menjadikan perubahan anda kekal. Halaman dimuat semula dengan tetapan baru anda di tempat.

6

Klik ikon gear sekali lagi, dan pilih "Tetapan" dari menu drop-down untuk kembali ke pilihan tetapan anda.

7

Klik tab "Penapis" di menu atas.

8

Edit tetapan anda untuk mel pukal masuk dengan mengklik pautan "Edit" di sebelah kanan dan kemudian tentukan tingkah laku yang ingin anda tetapkan untuk surat pukal. Secara lalai, Smartlabels secara automatik menggunakan label "Promosi" ke semua surat pukal nonspam yang masuk, dan memaksanya untuk memintas kotak masuk anda untuk folder yang dibuatnya yang disebut "Promosi," tetapi anda boleh mengubahnya menjadi apa sahaja yang anda mahukan. Sebagai contoh, anda boleh menukar label dan folder Smartlabels akan digunakan secara automatik.