Bagaimana Membangun Jadual Pekerja Restoran

Menjadwalkan pekerja untuk bekerja di restoran tidak seperti penjadualan untuk perniagaan lain. Pekerja restoran bekerja dalam pelbagai shift, merangkumi waktu sibuk dan lambat. Tidak seperti perniagaan yang dibuka dari jam 8 pagi hingga 5 petang, restoran dibuka pada waktu yang berbeza-beza dan memerlukan pekerja untuk tugas yang berbeza pada masa yang berlainan. Jadual tukang masak akan sangat berbeza dengan jadual bartender, misalnya. Banyak program yang tersedia dalam talian membolehkan anda menjadualkan pekerja, tetapi kadangkala kaedah terbaik adalah yang asas.

1

Letakkan buku permintaan penjadualan di suatu tempat di restoran yang dapat diakses oleh semua pekerja. Pastikan mereka mengetahui tentangnya dan tetapkan garis panduan bagaimana ia digunakan. Semua permintaan mesti masuk pada hari atau waktu tertentu, misalnya.

2

Keluarkan beberapa keping kertas graf, sebatang pensil dan lampu sorot. Atau, jika anda lebih suka komputer, tarik hamparan kosong dalam program seperti Microsoft Excel. Pisahkan pekerja mengikut jenis pekerjaan dan kemudian senaraikan mereka mengikut urutan abjad dalam kategori pekerjaan mereka - pengemasan, depan rumah, belakang rumah, pengurusan. Lajur pertama anda, sama ada dalam hamparan atau kertas graf, mestilah "Nama". Ini akan memudahkan semua orang mencari jadual mereka. Gunakan penyerlah anda untuk masa shift yang berbeza atau untuk kategori pekerja yang berlainan, untuk membuatnya menonjol.

3

Lihat buku permintaan jadual dan timbang pentingnya setiap permintaan. Pelantikan doktor, sebagai contoh, akan mengatasi seseorang yang ingin bersenang-senang. Cubalah dan hormati semua permintaan, atau buat perjanjian dengan pekerja untuk saling melindungi. Pekerja yang ingin keluar dari bandar pada hari yang sama dengan orang yang mempunyai janji temu doktor mungkin digalakkan untuk membuat pelantikan doktor, jika diberi cuti lain yang sesuai.

4

Padamkan pada kertas graf atau hamparan anda - gunakan X atau yang serupa - bahagian masa pekerja akan hilang sebelum anda mengisi jadual. Ini akan mengelakkan anda menjadualkan orang itu bekerja secara tidak sengaja.

5

Senaraikan setiap hari dalam seminggu restoran dibuka di bahagian atas hamparan atau kertas graf. Bahagikan setiap hari ini menjadi "jam bekerja" dan kemudian jumlah jam. Anda boleh menyingkatnya sesuka hati.

6

Ramalkan jumlah perniagaan yang akan anda perolehi setiap hari dan jam berapa anda akan sibuk. Ini akan membolehkan anda membawa seseorang untuk membuka restoran lebih awal, bekerja melalui bahagian yang sibuk, dan keluar pada akhir waktu yang sibuk, sementara orang lain datang untuk membantu semasa waktu sibuk (orang yang melakukan persimpangan) dan kemudian seseorang yang lain masuk selepas pembukaan, bekerja pada waktu yang sibuk dan kemudian berhenti setelah perniagaan menjadi perlahan. Sekiranya anda menjangkakan waktu yang sangat sibuk, tetapi kemudian tidak menerimanya, anda boleh membiarkan seseorang pulang lebih awal. Kakitangan dapur akan dapat diramalkan dan melainkan jika keadaan menjadi sangat sibuk, jumlah orang yang sama biasanya akan digunakan pada satu-satu masa. Perkara yang sama berlaku untuk mesin basuh pinggan mangkuk dan kakitangan pengemasan yang lain.

7

Muat turun templat penjadualan restoran atau program jika membuat satu dengan tangan terasa terlalu rumit. Banyak terdapat dalam talian. Dapatkan percubaan percuma untuk beberapa yang berbeza dan buat jadual contoh padanya. Lihat mana yang paling sesuai untuk anda.