3 Kelebihan Pencetak Inkjet & Laser

Sebelum teknologi pencetak inkjet dan laser mengambil alih industri percetakan desktop, pejabat menggunakan pencetak impak. Pencetak kesan perlahan dan bising, tetapi untuk masa yang lama, pada dasarnya merupakan satu-satunya pilihan yang tersedia untuk mencetak. Pencetak Inkjet dan laser menawarkan pelbagai kelebihan yang mempunyai pencetak impak yang diturunkan ke bahagian percetakan perniagaan yang sangat kecil.

Tahap Kebisingan

Pencetak inkjet dan laser sememangnya senyap. Inkjet menyemburkan dakwat ke kertas tanpa menyentuhnya, sementara pencetak laser memasukkan toner secara elektrik melalui rangkaian penggelek. Pencetak impak, sebaliknya, mempunyai pin atau elemen berbentuk huruf yang menyerang pita dan menekan gambar ke dalam kertas. Walaupun tahap kebisingan pencetak kesan berbeza, sukar untuk menjalankan perbualan di sebelahnya, sementara kebanyakan pencetak laser dan inkjet cukup tenang untuk berkongsi meja dengan anda.

Resolusi

Pencetak laser dan inkjet biasanya mempunyai resolusi lebih dari 1000 titik per inci. Pada ukuran ini, titik-titik individu pada dasarnya tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Pencetak kesan roda daisy tidak mempunyai penarafan resolusi, kerana hanya menghasilkan huruf, tanda baca dan angka. Pencetak dot-matrix menggunakan tatasusunan pin untuk membentuk watak daripada titik. Mod "kualiti huruf dekat" pada Epson FX-890 sembilan-pin mencapai resolusi 240-oleh-144 dpi. Okidata Microline 395 24-pin berkualiti tinggi boleh mencetak pada resolusi maksimum 360 dpi.

Pengendalian Kertas Potong

Pencetak impak umumnya dirancang untuk memberi makan kertas berterusan dengan lubang gegancu di sisi dan halaman disatukan oleh perforasi. Walau bagaimanapun, kebanyakan kertas pejabat terdapat dalam bentuk helaian potong tunggal. Memasukkan helaian yang dipotong ke dalam pencetak laser atau inkjet adalah perkara biasa, sementara memasukkannya ke dalam pencetak berimpak dan mencetaknya dengan lurus mungkin sedikit mencabar.

Mengapa Pencetak Kesan

Walau bagaimanapun, pencetak kesan masih tetap digunakan dalam banyak perniagaan. Mereka mempunyai satu faedah utama yang tidak dapat ditawarkan oleh pencetak inkjet dan laser. Sifat hentaman teknologi mereka bermaksud bahawa mereka cukup menekan halaman untuk mengaktifkan borang pelbagai bahagian. Sekiranya anda mesti dapat membuat borang dengan banyak salinan pada masa yang sama, anda masih perlu menyimpan pencetak kesan.