Contoh Putaran Kerja & Pengayaan Pekerjaan

Pengayaan pekerjaan dan penggiliran pekerjaan adalah dua cara pemilik perniagaan kecil dapat memberi pekerja mereka peluang untuk mengalami tugas baru dan mempelajari kemahiran baru di dalam syarikat. Melalui penggiliran pekerjaan, pekerja beralih dari tugas sehari-hari mereka yang biasa ke peranan yang sama sekali baru, untuk masa yang terhad. Pengayaan pekerjaan memberi pekerja peluang untuk tetap dalam peran mereka saat ini, tetapi mengalami tanggung jawab yang lebih besar melalui tugas yang dipertingkatkan.

Mengambil Tugas Lebih Besar

Sekiranya anda memiliki syarikat penerbitan buletin, misalnya, anda dapat memperkaya pekerjaan penolong editor anda dengan memberi peluang untuk beralih dari mengedit artikel 500 kata ke menyunting fitur 1,200 kata. Walaupun mereka sudah terbiasa dengan amalan dan piawaian penyuntingan syarikat anda, tanggungjawab menyunting artikel yang lebih penting dapat meningkatkan kedalaman kedudukan mereka.

Memimpin Bayaran

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda mungkin memimpin dalam merancang, mengatur dan memfasilitasi mesyuarat percambahan idea di syarikat anda. Daripada menguruskan semua butiran untuk mesyuarat sumbang saran pemasaran seterusnya, izinkan pembantu pemasaran anda memimpin. Tugas ini dapat mengajar kemahiran penting pembantu pemasaran anda dalam merancang dan memimpin.

Peranan Yang Dipercayai

Pengayaan pekerjaan boleh merangkumi membiarkan pekerja menyetujui cek untuk vendor untuk jumlah yang lebih tinggi daripada yang mereka lakukan pada masa lalu. Sekiranya anda biasanya meminta pakar akaun syarikat anda untuk membiarkan anda melihat dan menandatangani semua cek keluar melebihi $ 1,000, anda boleh mengubah jumlahnya menjadi $ 2,000, dengan memberi hak yang lebih tinggi kepada pakar akaun yang dibayar.

Latihan untuk Pertumbuhan

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk mempromosikan penolong pengurus anda sekarang ke jawatan pengurusan, mulakan dengan penggiliran pekerjaan. Biarkan penolong pengurus mengalami bagaimana menjadi pengurus dan bagaimana tanggungjawab pengurus berbeza dengan pengurus. Anda akan dapat melihat bagaimana dia menghadapi tekanan, dan bidang apa yang memerlukan lebih banyak latihan.

Melenturkan Otot Jualan Mereka

Penulis iklan menulis perkataan yang membantu menjual ciri dan faedah produk anda kepada pelanggan, tetapi mereka jarang bersentuhan dengan pelanggan yang ingin mereka tarik. Wakil penjualan, sebaliknya, bekerja secara langsung dengan pelanggan dan mempunyai pemahaman mengenai tingkah laku membeli mereka. Dengan memutarkan copywriter anda ke posisi penjualan, anda dapat memberi peluang kepada copywriter untuk mendengar sendiri bahasa yang digunakan pelanggan ketika berbicara mengenai produk atau perkhidmatan anda, keberatan yang mereka miliki dan keperluan dan kehendak utama mereka. Pengalaman ini dapat membantu para penyalin mendapatkan idea yang lebih baik tentang apa yang hendak disampaikan dalam komunikasi pemasaran yang mereka tulis.

Belajar Kemahiran Baru

Pereka grafik bekerja di syarikat penerbitan, agensi iklan dan untuk syarikat reka bentuk. Tanggungjawab utama mereka termasuk membuat bahan pemasaran yang dirancang dengan baik yang menarik perhatian pelanggan. Mereka mungkin membuat semuanya dari logo dan papan tanda kedai hingga brosur dan iklan sepanduk web. Oleh kerana pereka grafik bekerjasama dengan pembeli cetak, anda boleh meminta pereka grafik bergerak ke kedudukan percetakan, sebagai penggiliran pekerjaan. Pereka grafik dapat mengetahui seperti apa fail reka bentuk ketika mereka sampai ke pembeli cetak, bagaimana memastikan bahawa bahan pemasaran mencetak dengan warna yang tepat dan pada jenis kertas yang betul dan bagaimana reka bentuk kadang-kadang dapat mencetak dengan tidak betul, jika format fail salah.