Penjelasan mengenai Rekonsiliasi Bank

Rekonsiliasi bank adalah salah satu alat yang paling biasa digunakan untuk memeriksa ketepatan sistem pembukuan anda. Biasanya, pemeriksaan dilakukan pada setiap akhir bulan. Oleh kerana syarikat dan bank menyimpan semua transaksi, kedua-duanya harus selalu sesuai pada akhir tempoh.

Definisi

Menurut E-conomic: Rekonsiliasi Bank, "Rekonsiliasi bank adalah proses memadankan dan membandingkan angka dari catatan perakaunan dengan yang dipaparkan pada penyata bank." Kemungkinan besar, kedua-dua baki pada awalnya tidak setuju Proses pendamaian memberikan keseimbangan yang lebih tepat dan menunjukkan kesalahan dalam kedua-dua rekod. Menjelang akhir proses, baki bank baru harus membuktikan baki buku dan kedua-dua rekod harus betul.

Pelarasan Baki Bank

Untuk menyelesaikan perdamaian, anda mesti menyesuaikan baki bank untuk mengambil kira transaksi tertunggak. Ini mungkin kesalahan bank, tetapi juga merangkumi cek dan deposit yang diproses oleh syarikat anda, tetapi bukan institusi perbankan. Periksa setiap item di penyata bank dengan buku anda sendiri, dan sesuaikan baki bank untuk sebarang transaksi yang tidak ada di kedua tempat tersebut.

Penyesuaian Baki Buku

Baki buku, perakaunan dalaman anda, juga perlu disesuaikan. Inilah masanya untuk menyelaraskan semua caj bank, yuran, yuran dana yang tidak mencukupi, faedah, kesalahan. Pastikan anda memeriksa setiap item untuk kesilapan dan periksa semula bahawa semua bayaran dikenakan dengan betul dan faedah ditambahkan. Juga perhatikan caj balik yang mungkin terdapat pada rekod pembukuan bulan lalu, tetapi tunjukkan pada catatan perbankan bulan ini.

Kepentingan

Rekonsiliasi bank mengesahkan jumlah wang tunai di akaun cek anda, jadi jangan lupa melakukan satu setiap bulan. Anda tidak boleh membandingkan baki awal kerana jumlahnya jarang akan sepadan kerana kelewatan cek dan deposit. Sekiranya anda berdamai dengan bank setiap bulan, anda boleh mempercayai sistem penyimpanan rekod anda. Walau bagaimanapun, jika anda tidak memeriksa untuk jangka masa yang lebih lama, anda biasanya menemui banyak masalah dan sistem perakaunan semasa anda mungkin tidak terkini.

Kesalahan

Sekiranya anda menyelesaikan perdamaian awal dan baki masih tidak sepadan, kemungkinan terdapat kesilapan dalam buku atau bank anda. Pertama, cari sebarang urus niaga dalam buku anda yang tidak mempunyai transaksi bank yang sesuai dan pastikan semuanya betul. Kemudian, periksa rekod bank anda untuk mengetahui caj yang salah termasuk jumlah yang tidak betul dan juga transaksi yang tidak diketahui. Akhir sekali, periksa semula matematik anda dan tiga kali ganda kerana ini adalah penyebab keseimbangan yang tidak sepadan.