Struktur Syarikat Cab Teksi

Struktur syarikat teksi merangkumi beberapa pemandu dalam armada kereta yang tersedia sepanjang masa. Pelanggan umumnya memikirkan pemandu tanpa mempertimbangkan organisasi syarikat teksi yang lain. Syarikat teksi khas juga merangkumi pusat panggilan, kemudahan penyelenggaraan automatik dan pasukan pengurusan untuk mengendalikan perniagaan.

Pengurusan

Pengurus tertinggi syarikat teksi mengendalikan operasi perniagaan seperti akaun kewangan, iklan, polisi insurans, sumber manusia dan kontrak syarikat. Biasanya pengarah atau pengurus besar bertanggungjawab untuk armada, kedai auto dan pusat panggilan. Pengurus kakitangan yang berasingan mengendalikan pusat panggilan, dan pengurus lain menguruskan kemudahan penyelenggaraan. Pengurus kakitangan menjadualkan pekerja untuk semua jawatan dan membantu pekerja menjalankan tugas dengan betul.

Komunikasi Pelanggan

Organisasi syarikat teksi biasa mempunyai pejabat untuk pekerja menjawab panggilan masuk dari pelanggan yang menginginkan teksi di lokasi tertentu, dan pelanggan yang ingin mengadu. Syarikat teksi moden juga mempunyai terminal komputer untuk pekerja menjawab komunikasi masuk dari pelanggan menggunakan laman web syarikat untuk memesan perkhidmatan teksi. Pusat ini biasanya mempunyai satu daripada lebih banyak penghantar yang menggunakan peralatan radio dua arah untuk mengarahkan pemandu teksi individu kepada pelanggan.

Pemandu

Pemandu biasanya merupakan kumpulan pekerja terbesar dalam struktur syarikat teksi. Sebilangan besar syarikat teksi memiliki kenderaan dan menyewa pemandu untuk mengendalikannya. Pemandu syarikat lain memiliki teksi teksi mereka sendiri dan bersetuju untuk melukis kereta mereka dengan warna dan logo syarikat. Pemandu sering menunggu pelanggan di lokasi seperti lapangan terbang atau stesen kereta api, tetapi semua pemandu syarikat segera menjawab panggilan penghantar yang mengarahkannya kepada pelanggan yang menghubungi pusat panggilan.

Penyelenggaraan Auto

Salah satu bahagian penting dalam organisasi syarikat teksi adalah kedai kenderaan. Teksi teksi biasanya berjalan jauh lebih jauh daripada kereta peribadi. Kereta ini memerlukan pertukaran minyak, kerja brek, penjajaran roda dan penyelenggaraan biasa yang lain lebih kerap daripada kenderaan peribadi. Pengurus kedai penyelenggaraan khas berpengalaman dalam semua sistem automotif, dan menggunakan mekanik dengan pelbagai kemahiran dan pengalaman untuk memastikan armada berjalan lancar. Pemilik pemandu mendapat potongan perkhidmatan melalui bahagian penyelenggaraan.