Mengapa Orang Menggunakan Hamparan di Tempat Kerja

Sebilangan besar kejayaan awal gergasi elektronik pengguna Apple Inc. adalah disebabkan oleh permintaan perniagaan untuk komputer rumah Apple II untuk menjalankan aplikasi perisian spreadsheet VisiCalc. VisiCalc dan aplikasi serupa membolehkan pengguna PC melakukan banyak pengurusan data dan operasi komputasi sendiri daripada bergantung pada kakitangan teknologi maklumat. Spreadsheet terus menjadi alat tempat kerja penting yang dapat digunakan oleh pekerja anda untuk melaksanakan tugas perniagaan biasa.

Pengiraan Cepat, Tepat

Pada satu masa, mesin penambah atau kalkulator elektronik adalah peralatan biasa yang terdapat di desktop pejabat. Namun, hari ini, program perisian spreadsheet digunakan untuk melakukan pengiraan yang cepat, tepat dan kompleks yang tidak praktikal - jika tidak mustahil - untuk dilakukan dengan kalkulator. Spreadsheet tidak hanya dapat melakukan penambahan, pengurangan, pendaraban dan pembahagian asas, tetapi juga menyediakan banyak fungsi matematik kewangan, saintifik dan statistik. Di samping itu, anda boleh mencetak karya anda atau menyimpannya sebagai hamparan atau fail buku kerja untuk rujukan atau penggunaan kemudian.

Senario "Bagaimana Jika"

Pengguna perisian awal seperti VisiCalc, MultiPlan dan Lotus 123 menyedari kehebatan spreadsheet untuk membuat simulasi perniagaan, model atau senario "bagaimana jika". Pengurus dapat merancang spreadsheet yang memproyeksikan akibat perubahan teori dalam inventori, pelaburan modal, tenaga kerja atau strategi penjualan dan pemasaran di garis bawah. Selain memberikan nombor mentah, spreadsheet membantu mereka memvisualisasikan kesan keputusan hipotetis melalui penggunaan carta dan grafik yang berwarna-warni.

Pangkalan Data Hamparan

Spreadsheet menyimpan maklumat menggunakan baris dan lajur yang sesuai dengan rekod dan medan yang digunakan oleh perisian pangkalan data seperti Oracle, IBM DB2, SQL Server atau MySQL. Namun, dengan spreadsheet, data anda disimpan dan diakses dari PC desktop anda sendiri dan bukannya dari pelayan pangkalan data yang jauh. Anda tidak perlu belajar SQL atau Bahasa Pertanyaan Berstruktur untuk mengakses pangkalan data hamparan anda. Aplikasi seperti Excel, OpenOffice Calc atau Quattro Pro menawarkan fungsi carian atau carian terbina dalam untuk membantu anda mencari data yang anda perlukan dengan cepat. Selain itu, banyak aplikasi spreadsheet mempunyai bahasa makro bawaan yang dapat Anda gunakan untuk membuat pertanyaan data sendiri dan aplikasi laporan.

Aplikasi Perakaunan Asas

Pembangun perisian perniagaan telah membuat aplikasi spreadsheet yang dapat Anda beli dan gunakan untuk melakukan prosedur pengurusan perniagaan, sumber daya manusia dan perakaunan. Aplikasi ini sering dibuat menggunakan bahasa makro bawaan perisian spreadsheet. Anda boleh mendapatkan aplikasi untuk pengurusan inventori, senarai e-mel dan penyelenggaraan senarai kenalan, rekod personel, lembaran waktu pekerja, pembayaran gaji dan penagihan. Anda juga boleh membeli perisian spreadsheet untuk menjalankan fungsi perakaunan biasa seperti lejar umum, akaun belum terima, hutang akaun dan penyata pendapatan.