Teknik & Kemahiran Telemarketing Teratas

Perwakilan telemarketing teratas menggunakan banyak teknik dan kemahiran dalam membuat penjualan. Kunci dalam pemasaran telem dengan segera mencapai tujuan panggilan anda. Sebarang keraguan boleh membebankan anda sebagai persembahan kerana orang itu mungkin akan berhenti. Anda mungkin merupakan pemanggil keempat atau kelima orang itu pada hari itu. Juga penting untuk menjalin hubungan dengan pembuat keputusan semasa panggilan berlangsung. Kaitkan pengalaman serupa sebagai pembeli, atau ambil pendekatan yang lebih konsultatif untuk pembentangan anda.

Pembukaan yang kuat

Kumpulkan sebanyak mungkin maklumat mengenai orang yang anda hubungi sebelum penjualan, atau buat nota mengenai mereka, seperti di mana mereka tinggal. Dengan cara itu anda dapat menyesuaikan ayat pembuka anda dengan lebih baik. Mulakan perbualan dengan beberapa berita menarik mengenai bagaimana pengguna dapat menjimatkan wang untuk insurans rumahnya, misalnya. Beritahu pembeli berulang bahawa anda memikirkannya semasa anda membaca artikel baru-baru ini. Buat kemajuan yang lancar dari komen pengenalan anda untuk menyebutkan produk anda. Cuba elakkan daripada muncul sebagai orang yang baru sahaja membuat penjualan.

Gunakan Pendekatan Gaya Percakapan

Perwakilan telemarketing teratas tidak terdengar seperti mereka membaca dari skrip. Mereka terserempak seolah-olah sedang menjalankan perbualan. Itulah sebabnya penting untuk mempelajari skrip asas anda ketika memulakan dan kemudian menyesuaikannya dengan gaya perbualan anda sendiri. Cara terbaik untuk mencapainya adalah dengan bertanya. Mulakan dengan bertanya sama ada orang tersebut pernah membeli atau memerlukan jenis produk atau perkhidmatan anda, misalnya. Dengan cara itu anda boleh melayakkan mereka sebagai calon pembeli secara serentak. Selepas itu, hubungkan pengalaman membeli yang positif. Minta orang tersebut bersetuju bagaimana pengalaman membeli tertentu memberi manfaat kepada mereka. Tanyakan kepada pengguna atau pemilik perniagaan apa yang paling disukainya mengenai jenis produk anda. Tanya soalan yang secara semula jadi berkembang untuk memperkenalkan produk istimewa atau baru anda.

Mengatasi Objektif

Salah satu tugas terpenting yang dihadapi oleh telemarketer adalah mengatasi keberatan. Telemarketer teratas tahu bahawa penolakan tidak semestinya bermaksud, "tidak." Sebagai gantinya, anda harus mengetahui mengapa pengguna atau pemilik perniagaan membuat keberatan sebentar. Mungkin mereka sudah mempunyai pembekal, atau mereka tidak tahu bagaimana produk anda dapat memberi manfaat kepada mereka. Gunakan pendekatan "feel, feel, found" untuk mengatasi keberatan. Katakanlah, "Saya faham bagaimana perasaan anda. Orang lain juga begitu." Contohnya, terangkan bagaimana orang lain menganggap produk anda lebih unggul daripada pembekal lain, misalnya. Tekankan ciri atau perkhidmatan unik yang ditawarkan produk atau perkhidmatan anda. Menawarkan rancangan pembayaran yang mudah bagi mereka yang keberatan kerana kekurangan dana.

Kemahiran Penutup

Kemahiran telemarketing penting lain adalah menutup prospek. Telemarketer teratas memahami pelbagai teknik penutupan yang ada pada mereka. Salah satu jenis teknik penutup adalah percubaan penutup. Mulakan dengan meminta pelanggan menyetujui pelbagai perkara penting dalam perbincangan anda. Katakan, "Anda melihat bagaimana produk kami dapat menjimatkan wang anda dalam jangka masa panjang?" Terus menerangkan faedah utama, pastikan prospek bersetuju dengan semua pernyataan anda. Selepas itu, tanyakan kepada pelanggan jenis kad kredit apa yang ingin mereka gunakan. Dengan cara itu anda mengelakkan tindak balas "ya" atau "tidak" yang pasti. Teknik lain adalah pendekatan "tanpa risiko". Beritahu pelanggan untuk mencuba produk selama 30 hari, misalnya. Maklumkan kepadanya bahawa dia boleh mengembalikan produk jika dia tidak sepenuhnya berpuas hati.