Peranan Pengurusan Pemasaran dalam Pembangunan Produk Baru

Walaupun pemasaran dan pengembangan produk sering dipisahkan dalam perniagaan, kedua-dua jabatan ini mendapat keuntungan dengan berkomunikasi dan bekerjasama. Bahagian pemasaran hanya lebih berkesan apabila memahami produk, ciri dan fungsi pada tahap intim. Kedua-dua jabatan dapat melancarkan idea antara satu sama lain dan akhirnya menghasilkan produk yang lebih baik yang dipasarkan dengan cara terbaik. Kerjasama dan budaya syarikat yang mendorong komunikasi terbuka mendorong pengembangan produk yang lebih baik dan amalan pemasaran yang lebih berkesan.

Sambungan Pemasaran NPD

Pemasaran memainkan peranan penting dalam penjualan. Bahagian pemasaran memperkenalkan produk kepada pengguna, dan membuat pesanan strategik yang meningkatkan daya tarikan dan akhirnya mendorong penjualan. Maklum balas dan tindak balas dari pengguna diukur oleh pasukan pemasaran pada berbagai tahap. Iklan adalah salah satu cara untuk melihat apa yang berprestasi dan apa yang tidak menunjukkan prestasi. Pemasar akan melihat trend dan permintaan di pasaran khusus mereka. Ini berperanan dalam pengembangan produk baru, kerana pasukan pemasaran dapat bekerjasama dengan pembangun produk untuk membuat produk berdasarkan permintaan tersebut. Ini adalah peranan pengurusan pemasaran untuk membuat hubungan ini, dan untuk mencari cara yang berkesan untuk menyampaikan respons dari bahagian pemasaran kepada pasukan pengembangan produk. Input itu harus mempengaruhi bagaimana pasukan pengembangan produk mendekati dan merancang barisan produk barunya.Pada dasarnya, pasukan dapat merancang berdasarkan maklum balas pasaran sebenar dan analisis pesaing.

Memperluas Jemputan ke Jualan

Pemasaran bukan satu-satunya hubungan dengan pengembangan produk baru. Pasukan penjualan juga dapat mempengaruhi produk baru dengan berkongsi maklum balas secara langsung dari pelanggan. Komunikasi tatap muka membolehkan orang penjualan benar-benar memahami apa yang pelanggan mahukan. Mereka juga tahu di mana produk yang ada menjadi kekurangan, sehingga menghalang penjualan tidak dapat diselesaikan. Penjualan dan pemasaran biasanya berfungsi cukup dekat untuk mengekalkan pesanan jenama yang konsisten melalui usaha bertulis dan lisan. Mereka menganalisis pelanggan dengan teliti dan mengetahui apa yang diperlukan untuk mendorong penjualan. Membawa maklumat ini ke pengembangan produk menjadikan syarikat mempunyai kelebihan, kerana produk baru dibangun dengan ciri-ciri tertentu, berdasarkan permintaan dan keinginan pelanggan yang biasa.

Tugas Khusus Pengurus Pemasaran

Pihak pengurusan bertanggungjawab untuk mengawasi dan membina proses yang berfungsi. Pasukan pemasaran tidak selalu berhubungan langsung dengan pengembangan produk baru. Pengurus mesti membuka talian komunikasi atau bertindak sebagai penghubung mereka sendiri. Berkomunikasi apa sahaja dengan data yang dilampirkan untuk membuktikan permintaan akan membantu mendorong konsep baru kerana pasukan pembangunan lebih memahami pasaran sasaran mereka.