Tutorial Insurans Perniagaan

Insurans Perniagaan adalah komponen setiap rancangan perniagaan yang kukuh. Ia membantu menguruskan risiko yang dikenal pasti bagi syarikat anda, melindungi daripada kerugian bencana dan mencegah tuntutan yang lebih kecil merosakkan aliran tunai anda. Ramai pengusaha sukar memahami sepenuhnya bahasa kompleks yang digunakan oleh industri insurans, sehingga sukar untuk menentukan apakah anda mempunyai liputan yang tepat. Mempertimbangkan setiap komponen secara individu dapat membantu menjelaskan labirin kompleks yang merupakan insurans perniagaan.

1

Beli liputan bangunan. Sekiranya anda memiliki pejabat, kedai runcit atau gudang, anda mesti membeli insurans yang mencukupi untuk membaiki atau membina semula harta tanah jika mengalami kerugian. Dua jenis asas liputan bangunan dinamakan bahaya dan semuanya berisiko. Liputan bahaya yang disebutkan menggariskan dalam kontrak apa yang dilindungi oleh polisi. Liputan bahaya yang dinamakan biasanya terhad kepada kerugian bencana, seperti kebakaran. Semua liputan risiko lebih komprehensif, menanggapi tuntutan yang tidak dikecualikan secara khusus dalam polisi. Tidak kira pilihan anda, anda perlu memastikan anda mengekalkan had perlindungan yang menggambarkan kos untuk membina semula atau mengganti keseluruhan bangunan. Ini biasanya berbeza dengan harga untuk membeli bangunan.

2

Beli liputan harta perniagaan. Liputan harta perniagaan sering dianggap sebagai liputan kandungan. Hartanah perniagaan bertindak balas apabila perabot, komputer, inventori atau peralatan anda hilang, rosak atau dicuri. Kesalahan yang biasa dilakukan ialah memandang rendah kos untuk menggantikan harta perniagaan anda. Latihan yang baik adalah memuat turun borang inventori kandungan dari laman web insurans dan memasukkan sebanyak mungkin perkara, meletakkan nilai anggaran di sebelah setiap item. Ini bukan sahaja dapat membantu anda menentukan berapa banyak insurans yang anda perlukan, ia juga akan berfungsi sebagai rujukan berguna sekiranya anda mengalami kerugian.

3

Beli Insurans Liabiliti Am Komersial (CGL). CGL melindungi perniagaan anda sekiranya organisasi itu disaman. Pihak ketiga boleh menuntut anda atas kerosakan harta benda atau menyebabkan kecederaan badan. Tuntutan kerosakan harta benda dapat terjadi sekiranya seorang pekerja merosakkan karya seni di rumah pelanggan, atau secara tidak sengaja menjatuhkan sekeping peralatan ke kereta yang diparkir. Tuntutan bahaya badan termasuk bahaya yang disebabkan ketika pelanggan tergelincir di lantai basah semasa berada di kedai runcit anda atau sekiranya pekerja menjatuhkan tukulnya ke pejalan kaki yang lewat. Liputan CGL akan membayar yuran undang-undang anda serta penyelesaian atau penghargaan. Anda harus mengekalkan liputan CGL sebanyak yang anda mampu, kerana tuntutan liabiliti boleh sangat mahal.

4

Pertimbangkan liputan gangguan perniagaan. Gangguan perniagaan bertindak balas apabila kerugian yang dilindungi menghalang perniagaan anda beroperasi seperti biasa, membayar pendapatan yang akan anda kumpulkan sekiranya kerugian tersebut tidak berlaku. Sekiranya kebakaran merosakkan kedai anda, insurans gangguan perniagaan akan membayar pendapatan anda yang hilang sehingga anda dapat berpindah atau membina semula. Perlindungan ini juga dapat menanggung perbelanjaan tambahan yang anda tanggung akibat kerugian tersebut. Sekiranya anda perlu menyewa pejabat atau peralatan sementara untuk meneruskan syarikat anda. anda akan dibayar perbezaan antara kos operasi biasa dan kos langkah sementara yang anda perlukan untuk meneruskan operasi. Lihat laporan kewangan perniagaan anda untuk menentukan jumlah yang biasanya anda peroleh setiap minggu.Kemudian beli liputan yang mencukupi untuk membayar jumlah ini untuk jangka masa yang anda anggap diperlukan untuk meneruskan operasi biasa.

5

Pertimbangkan liputan lain. Terdapat banyak produk insurans khusus yang mungkin anda perlukan. Satu liputan umum disebut "floater." Floaters meliputi peralatan yang bergerak dengan kerap. Ini mungkin peralatan yang disimpan oleh tukang paip di dalam van, kamera jurugambar atau bahan yang sering pergi ke pameran perdagangan. Dalam banyak kes, bahan-bahan ini tidak dilindungi harta perniagaan dan mesti diinsuranskan secara berasingan. Liputan lain yang perlu dipertimbangkan adalah laut dalam, yang merangkumi stok dan inventori semasa dihantar ke pelanggan atau alamat perniagaan lain. Akhirnya, jika anda bergantung pada peralatan yang kompleks untuk beroperasi, seperti mesin cetak atau rangkaian komputer, anda boleh membeli liputan kerosakan peralatan yang akan bertindak balas sekiranya peralatan tersebut rosak.Kos untuk mengganti atau membaik pulih peralatan biasanya tidak ditanggung di bawah harta tanah perniagaan, kecuali bahaya seperti kebakaran.