Cara Memulakan Perniagaan Pengubahsuaian Gadai janji

Perniagaan pengubahsuaian gadai janji membantu pemilik rumah untuk merundingkan semula terma dan syarat gadai janji rumah mereka. Secara amnya, pengubahsuaian gadai janji hanya dipertimbangkan oleh pemberi pinjaman sekiranya peminjam mengalami kesulitan kewangan dan pemberi pinjaman lebih suka merundingkan semula gadai janji daripada harus melalui proses penyitaan. Sekiranya anda mempunyai pengalaman dalam gadai janji, memulakan perniagaan modifikasi gadai janji adalah jalan kerjaya baru, di mana anda dapat membantu pemilik rumah yang tertekan menyelamatkan kediaman mereka dari penyitaan dan mendapatkan kembali kewangan mereka.

1

Namakan perniagaan pengubahsuaian gadai janji. Pilih nama perniagaan yang mencerminkan bagaimana anda dapat menolong pemilik rumah yang sedang bergelut atau menuju penyitaan.

2

Daftarkan nama perniagaan dan entiti pengubahsuaian gadai janji dengan negeri. Hubungi wakil di pejabat setiausaha negara di mana anda membuka perniagaan. Wakil boleh memberitahu anda dokumen mana yang perlu anda lengkapkan untuk menyelesaikan proses pendaftaran perniagaan.

3

Daftarkan perniagaan pengubahsuaian gadai janji dengan daerah. Sebilangan besar daerah dan bandar memerlukan pemilik perniagaan untuk mendaftar dengan bandar atau daerah di mana perniagaan beroperasi untuk menjadi operasi yang sah. Hubungi pejabat kerani daerah atau pejabat pelesenan perniagaan untuk daerah atau bandar tempat anda berhasrat untuk membuka perniagaan. Lengkapkan kertas kerja yang diperlukan dan bayar yuran pendaftaran perniagaan, jika ada.

4

Siapkan pejabat anda. Tentukan sama ada anda ingin menjalankan perniagaan dari rumah atau membuka pejabat komersial di luar rumah anda. Lengkapkan pejabat dengan meja, kerusi, komputer, perkhidmatan Internet dan telefon perniagaan. Anda juga mungkin ingin menambahkan kabinet pemfailan untuk menyimpan fail pelanggan dan dokumen pemberi pinjaman, dan menambahkan meja dan kerusi persidangan kecil jika anda berhasrat untuk bertemu dengan pelanggan secara tatap muka.

5

Buat templat huruf. Tulis surat-surat bentuk yang anda perlukan untuk memulakan rundingan dengan pemberi pinjaman. Sebagai contoh, huruf pertama biasanya adalah surat kesulitan, yang digunakan pelanggan untuk mengirim kepada pemberi pinjaman untuk memberi tahu pemberi pinjaman bahawa mereka mengalami kesulitan kewangan, apa kesukarannya dan bahawa peminjam meminta pertolongan dari pemberi pinjaman untuk mengubah suai pinjaman.

6

Bina laman web perniagaan untuk menjana petunjuk. Dengan majoriti pengguna yang mencari maklumat dalam talian, bina perniagaan pengubahsuaian gadai janji yang berkongsi maklumat berguna mengenai pengubahsuaian gadai janji dan memberikan maklumat mengenai perkhidmatan yang dapat anda berikan. Sertakan maklumat hubungan yang merangkumi nombor telefon anda dan alamat e-mel untuk prospek menghubungi anda. Anda mungkin juga ingin memasukkan borang yang boleh diisi dan diserahkan oleh peminjam kepada anda secara dalam talian sehingga apabila anda menghubungi orang tersebut untuk membincangkan keadaannya, anda mempunyai beberapa maklumat latar belakang asas seperti syarikat gadai janji, jumlah pinjaman, kesulitan kewangan peminjam menghadap dan menghubungi maklumat untuk peminjam.

7

Mempromosikan perniagaan. Salah satu cara untuk menarik pelanggan baru adalah dengan mengadakan seminar pengubahsuaian gadai janji percuma di pejabat anda atau di bilik persidangan atau bilik mesyuarat hotel yang disewa. Anda boleh mempromosikan bengkel dengan brosur, mencetak iklan dan papan tanda sepanjang masa. Pada seminar tersebut, anda dapat berkongsi maklumat mengenai proses pengubahsuaian gadai janji untuk mendidik para peminjam mengenai proses yang harus mereka lalui. Anda boleh menjual perkhidmatan anda dengan lembut dengan memberitahu para hadirin bagaimana anda dapat menangani proses untuk mereka. Buat sistem untuk mengumpulkan nama dan maklumat hubungan para peserta agar anda dapat terus memasarkannya kepada mereka di masa depan dan menindaklanjuti mereka untuk menukar mana pun menjadi pelanggan yang tidak menjadi pelanggan di seminar.