Bolehkah Anda Membuat Nama Pengguna untuk Kumpulan di Facebook?

Ketika Facebook mula-mula mengizinkan pengguna membuat nama pengguna untuk akaun mereka, tindakan itu terbatas pada profil dan halaman peribadi. Laman rangkaian sosial telah membuka ciri tersebut kepada pentadbir kumpulan, bagaimanapun, kumpulan sekarang dapat memiliki URL yang sia-sia. Sebelum kumpulan anda mempunyai nama pengguna, anda mesti memberikannya alamat e-mel.

Pentadbir

Hanya pentadbir kumpulan, yang sering disebut sebagai pentadbir, yang dibenarkan untuk memberikan nama pengguna yang unik untuknya. Pencipta kumpulan selalu menjadi pentadbir dan boleh membenarkan ahli kumpulan lain menjadi pentadbir juga. Semua ahli kumpulan lain dapat melihat kandungan kumpulan dan menghantar ke dinding tetapi tidak dibenarkan membuat perubahan pentadbiran.

E-mel

Anda mesti memberikan e-mel kumpulan ke kumpulan Facebook anda sebelum dapat membuat nama pengguna untuknya. Selain membenarkan pembuatan nama pengguna kumpulan, alamat e-mel memudahkan untuk berkomunikasi dengan senarai ahli kumpulan anda. E-mel yang dihantar ke alamat e-mel kumpulan anda disebarkan oleh Facebook ke alamat e-mel peribadi setiap orang yang tergolong dalam kumpulan itu; ia juga muncul sebagai catatan dalam kumpulan.

Proses

Tetapkan alamat e-mel kumpulan anda dengan mengunjungi halaman kumpulan dan mengklik pautan "Edit Kumpulan" di sebelah kanan skrin. Gunakan tetingkap pop timbul untuk memilih bahagian pertama alamat e-mel anda, seperti "Contoh1," yang akan diikuti oleh "@ groups.facebook.com." Bahagian pertama alamat e-mel anda juga menjadi nama pengguna kumpulan anda, jadi pilihlah dengan berhati-hati kerana tidak dapat diubah.

Akses

Setelah kumpulan anda diberikan nama pengguna, ia akan lebih mudah diakses oleh ahli dan bukan ahli. Daripada mencari kumpulan, pengguna Facebook boleh memasukkan URL khusus kumpulan anda di penyemak imbas Internetnya. Sebagai contoh, pengguna dapat memasukkan "facebook.com/groups/Example1" dan diarahkan terus ke halaman kumpulan anda. Sekiranya kumpulan anda tidak "Buka", bukan ahli akan melihat senarai ahli dan nama kumpulan sahaja.