Bagaimana Anda Perlu Memperuntukkan Gaji?

Perbelanjaan penggajian anda mempunyai implikasi untuk perniagaan kecil anda di luar memotongnya dari pendapatan bercukai anda. Anda perlu tahu bagaimana memperuntukkan gaji untuk mengetahui berapa banyak tenaga kerja untuk kos projek, berapa banyak perbelanjaan setiap jabatan untuk gaji dan berapa banyak yang anda bayar dalam cukai gaji.

Kos Kerja

Sekiranya anda mempunyai projek tertentu yang telah anda selesaikan, anda perlu tahu berapa banyak kos pekerjaan yang anda harapkan. Periksa semua pekerja yang mengerjakan projek itu dan peruntukkan gaji mereka, ditambah dengan gaji gaji, untuk pekerjaan itu. Anda boleh melakukan ini dengan memasukkan semua nama pekerja di bawah "kelas" dalam perisian perakaunan anda. Sekiranya seorang pekerja bekerja sebahagian masa untuk projek itu dan menghabiskan baki masa bekerja untuk sesuatu yang lain, anda biasanya tidak dapat menetapkan peratusan gaji pekerja dalam perisian perakaunan. Anda perlu memasukkan jumlah secara manual yang mewakili sebahagian gaji pekerja untuk setiap projek di mana anda ingin mengira perbelanjaan pengosongan pekerjaan.

Perbelanjaan Jabatan

Apabila anda mempunyai jabatan yang menunjukkan prestasi luar biasa, anda perlu mengetahui apakah hasilnya datang dari kecekapan dan produktiviti atau dari pengambilan lebih banyak kakitangan. Sekiranya anda menggaji lebih banyak orang, anda mungkin memperoleh hasil yang lebih baik di sebuah jabatan, tetapi peratusan output per pekerja mungkin tidak lebih besar daripada di jabatan anda yang lain. Peruntukkan perbelanjaan gaji ke setiap jabatan untuk mengesan seberapa berkesan ketua jabatan menggunakan tenaga kerja. Lakukan ini dengan membuat kelas dalam perisian gaji anda dan menetapkan setiap pekerja ke kelas yang mewakili jabatannya. Anda juga boleh melakukannya secara manual dengan memberikan setiap bahagian buku besarnya sendiri. Masukkan perbelanjaan pekerja di setiap lejar jabatan dan jumlahkan untuk memeriksa kos buruh jabatan.

Cukai pendapatan

Cukai gaji kadangkala dianggap sebagai perbelanjaan tersembunyi bagi pemilik perniagaan kecil. Walaupun anda mungkin mengesan kos bahan, upah dan perbelanjaan semasa anda mengawasi keuntungan anda, mudah lupa bahawa anda berhutang cukai gaji. Anda harus memasukkan angka cukai gaji anda setiap minggu dengan menyenaraikan gaji dalam perisian perakaunan cukai anda untuk mengetahui berapa banyak hutang anda dalam cukai Jaminan Sosial, Medicare dan pengangguran persekutuan. Anda membayar cukai ini atas gaji setiap pekerja. Peruntukkan cukai gaji yang anda bayar ke kategori "perbelanjaan berubah" pada kunci kira-kira anda supaya anda dapat memantau berapa kos pekerja yang anda bayar dalam cukai. Ini akan membantu anda melihat sama ada kenaikan perbelanjaan pekerja - termasuk cukai gaji - akan memberi keuntungan yang anda perlukan. Sekiranya keuntungan anda tidak meningkat lebih banyak daripada cukai gaji dan perbelanjaan gaji anda, peningkatan perbelanjaan pekerja tidak berkesan.

Pelbagai Peruntukan

Anda boleh menganalisis perbelanjaan gaji anda dengan melihatnya dalam konteks yang berbeza. Sebagai contoh, anda boleh memperuntukkan gaji untuk projek tertentu dan pada masa yang sama memperuntukkan perbelanjaan gaji tersebut ke perisian perakaunan cukai anda untuk mengetahui cukai gaji. Dengan cara ini, anda dapat menentukan kos penggajian pekerjaan tertentu dan juga mengesan perbelanjaan cukai gaji keseluruhan bagi syarikat anda. Untuk memberikan contoh lain, anda boleh memperuntukkan upah pengeluaran ke jabatan pengeluaran untuk menentukan seberapa cekap jabatan itu, dan anda boleh memperuntukkan gaji yang sama untuk pekerjaan pengeluaran tertentu untuk pelanggan utama untuk melihat betapa menguntungkannya pekerjaan itu. Biasakan memperuntukkan gaji dengan cara yang berbeza untuk menjawab soalan yang berbeza.