Penambahbaikan pada Nook Color

Ketika Barnes dan Noble Nook Color pertama kali keluar, ia adalah hibrida yang agak terhad antara e-reader dan tablet. Selama hidupnya, Barnes dan Noble menawarkan peningkatan perisian, meningkatkan prestasi dan keupayaannya. Pada masa yang sama, pihak ketiga menawarkan, untuk beberapa pengguna, peningkatan utama - alat untuk mengubah Warna Nook menjadi tablet Android, membebaskannya dari batasan Barnes dan Noble.

Kemas kini Perisian Sistem

Kemas kini perisian 1.3 untuk Nook Color menunjukkan peningkatan berdasarkan luas. Barnes & Noble mengubah perisian sistem untuk memberikan peningkatan prestasi umum dan juga sambungan yang lebih baik ketika menggunakan rangkaian Wi-Fi bawaan peranti. Kemas kini itu juga menambahkan tahap interaktiviti baru ke 21 majalah berbeza yang menawarkan pilihan langganan pada Nook Color. Kemas kini 1.4.3 lebih sederhana, tetapi juga mengubah prestasi sistem serta menawarkan pilihan yang berbeza untuk melihat beberapa jenis dokumen. Sepanjang hayatnya, Barnes dan Noble juga menambahkan ciri kedai aplikasi ke Nook Color.

Kemas kini Sistem Operasi

Ketika Nook pertama kali dirilis, ia menjalankan versi Android 2.1 Barnes dan Noble yang disesuaikan, dijuluki Eclair. Sepanjang hidup Nook Color, ia ditingkatkan menjadi Android 2.2 Froyo. Peningkatan prestasi Froyo secara keseluruhan membolehkannya berjalan lebih pantas daripada Eclair. Ini juga menambahkan sokongan untuk "penyusunan tepat pada waktunya," yang membantunya bekerja secara dalaman dengan kod pengaturcaraan dengan lebih berkesan.

Pergi ke Android

Sejak Nook Color berjalan di Android di bawah semuanya, ia mempunyai alat yang diperlukan untuk berfungsi sebagai tablet Android biasa - mereka hanya ditutup-tutupi. Pemilik Nook Enterprising mencari cara untuk membuang perisian itu dan membuka kunci fungsi penuh yang terdapat dalam sistem operasi Android. Syarikat pihak ketiga malah membuat kad pengembangan yang dapat digunakan untuk boot Nook ke Android tanpa pengalaman atau pengetahuan teknikal.

Tablet dan HD

Pada akhirnya, peningkatan yang paling ketara pada Nook Color adalah menggantikannya dengan peranti yang lebih baru. Sehingga tarikh penerbitan, Barnes dan Noble menjual dua peranti yang lebih maju - Nook HD dan Nook HD +. Kedua-duanya menawarkan pemproses yang lebih pantas daripada cip 800 MHz dalam Nook Color. Mereka juga mempunyai skrin beresolusi lebih tinggi dan jangka hayat bateri lebih lama.