Cara Menukar Nama Produk sebagai Strategi Pemasaran

Kadang kala nama produk boleh dirosakkan oleh perubahan di pasaran. Pertimbangkan kes Syarikat Song Song. Selama 60 tahun, ia berjaya memasarkan minuman ringan bernama Sars, kependekan dari ramuan utamanya, sarsaparilla. Kemudian muncul wabak mematikan Sindrom Pernafasan Akut yang teruk - SARS - di China, dan penjualan mula merosot kerana hubungan nama. Syarikat menukar nama produk menjadi Hey Song Sarsaparilla dan penjualan kembali meningkat. Apabila nama produk tidak berfungsi dengan baik, anda boleh menahannya, mengharapkan perubahan di pasaran, atau mengambil pendekatan proaktif dengan menukar nama produk anda.

Pendekatan Dengan Pikiran Terbuka

Mendekati perubahan nama produk dengan fikiran terbuka adalah elemen terpenting dalam strategi pemasaran penjenamaan semula. Walaupun kelihatan sederhana, ia sangat mencabar. Agar penjenamaan semula berjaya, masalahnya tidak dapat dilihat melalui lensa yang sama yang membina kejayaan sebelumnya. Inti jenama yang kurang berprestasi adalah rasa tidak puas hati organisasi - dan tidak ada yang menimbulkan rasa puas diri seperti kejayaan sebelumnya. Strategi pemasaran mesti fleksibel dan adaptif terhadap perubahan di pasaran.

Menilai Kos

Semasa merancang rancangan pemasaran untuk melancarkan semula penjenamaan semula produk anda, nilaikan semua kos yang berkaitan dengan rancangan tersebut. Ini boleh merangkumi reka bentuk logo atau label produk baru, pengemasan semula, reka bentuk semula semua bahan bercetak, barang promosi, papan tanda dan sepanduk, lembaran data produk dan templat lain, dan perubahan pada laman web, blog dan penjenamaan elektronik anda yang lain, termasuk laman web lain. Perlu diingat bahawa semasa pengguna melakukan carian internet pada produk anda, boleh membingungkan jika laman web lain tidak menunjukkan nama barunya. Anda pasti menjangkakan kosnya besar.

Buat Strategi Berfokus kepada Pelanggan

Tentukan jenis istilah yang dicari pelanggan anda berkaitan dengan jenis produk anda dan istilah apa yang mereka gunakan untuk menilai produk yang kompetitif. Jadilah spesifik dalam mengenal pasti pelanggan sasaran anda. Salah satu kesalahan umum ketika mengembangkan strategi pemasaran untuk penjenamaan semula adalah terlalu luas ketika mengenali pasar sasaran. Buat satu - atau paling banyak, dua - pesan pemasaran dan lancarkan ke pasaran yang dioptimumkan untuk pelanggan sasaran anda. Tahan godaan memilih kenderaan pemasaran hanya kerana ia murah.

Urus Harapan Pelanggan

Perincian strategi pemasaran akan berbeza bergantung pada apakah Anda mengubah nama produk tanpa membuat perubahan pada produk itu sendiri atau mengubah nama produk kerana "baru dan lebih baik." Walau bagaimanapun, dalam kedua kes ini, penting untuk menguruskan harapan pelanggan anda. Seperti penjenamaan awal, produk mesti menepati janji. Tidak seperti penjenamaan awal, penjenamaan semula mungkin melibatkan menolong pelanggan untuk “melepaskan” kedudukan produk sebelumnya atau, seperti contoh minuman ringan Sars, menjauhkan produk dari persatuan yang tidak diingini. Sebelum melancarkan semula produk, pertimbangan yang teliti harus diberikan untuk menguruskan harapan pelanggan melalui komunikasi yang dibuat secara artifisial mengenai produk, pembungkusan yang menekankan kedudukan barunya dan komitmen yang kuat untuk berdiri di belakang produk,seperti jaminan dan jaminan.