Cara Menambah Teks ke Nombor Halaman dalam Jadual Kandungan di Word

Membiarkan Microsoft Word membuat jadual kandungan secara automatik untuk dokumen perniagaan anda adalah penjimat masa, tetapi koleksi templat jadual Word mungkin meninggalkan sesuatu yang diinginkan. Walaupun format yang dihasilkan Word adalah angka sahaja, anda boleh mengemas kini dan menyesuaikan senarai isi dengan teks anda sendiri. Tambahkan teks seperti "halaman" sebelum angka atau entri lain seperti "lihat halaman", seperti yang dikehendaki. Ini tidak menjejaskan integriti jadual kandungan dan mungkin hanya yang anda perlukan agar pembaca membalik atau menatal halaman.

Hasilkan Jadual Kandungan

1

Klik tab "Fail" dan pilih "Buka." Klik dua kali nama fail untuk membuka dokumen di tetingkap Word baru.

2

Tinjau dokumen dan klik kursor di mana anda ingin menambahkan senarai isi, seperti permulaan dokumen atau selepas halaman tajuk.

3

Klik tab "Rujukan". Klik butang "Daftar Isi" di sebelah kiri pita.

4

Tatal senarai pilihan kandungan. Oleh kerana anda menyesuaikan teks nombor halaman, anda mungkin ingin mengklik pilihan atas, "Jadual Otomatis 1."

Tambahkan Teks ke dalam Jadual Kandungan

1

Klik kursor pada nombor halaman untuk menambahkan teks. Perhatikan bahawa ini menyoroti nombor halaman. Klik anak panah kiri untuk menggerakkan kursor ke kiri nombor halaman. Sekiranya anda membiarkan nombor diserlahkan, semasa anda mengetik, anda akan menaip terus nombor tersebut dan menggantinya, tidak menambahkan teks kepadanya.

2

Ketik teks, seperti "halaman" di ruang di sebelah kiri nombor halaman. Tekan bar ruang satu kali untuk meninggalkan ruang antara teks baru anda dan nombor halaman. Perhatikan bahawa semasa anda menaip, anda mengurangkan bilangan titik pemimpin antara nombor halaman dan teks di sebelah kiri yang nombor halamannya ubah.

3

Ulangi proses untuk menambahkan teks ke nombor halaman lain dalam daftar isi dengan mengklik angka, mengklik anak panah kiri, dan mengetik teks.