Kelemahan Penjualan Langsung

Kelemahan penjualan langsung adalah besar tetapi sebilangan penjual berjaya memecahkan halangan kejayaan. Penjualan langsung melibatkan penjualan produk tanpa lokasi kedai fizikal. Pada dasarnya, anda bertindak secara solo, dengan sokongan syarikat, datang dalam bentuk produk dan latihan sederhana. Latihan ini tidak dilakukan secara peribadi dan dilakukan melalui video dan skrip.

Industri Jualan Langsung Biasa

Jualan langsung biasanya berkaitan dengan perkara seperti minyak pati, makanan tambahan dan produk kecantikan. Syarikat menggunakan model pengedar, di mana wakil bertindak sebagai penjual bebas. Perwakilan membeli bekalan demo, dan kemudian mereka mengadakan pesta dan menjual produk secara langsung kepada rakan, keluarga - dan bahkan kepada orang asing melalui rangkaian dan penjualan dari rumah ke rumah.

Contoh penjualan langsung yang baik adalah pesta Tupperware yang dilemparkan di rumah peribadi. Tuan rumah mungkin mempunyai makanan pembuka dan acara yang dirancang untuk sekumpulan rakan, dan mereka juga akan menunjukkan produk dan membuat pesanan. Penjual bekerja secara langsung dengan pembeli yang berpotensi, dan syarikat itu tidak mempunyai sokongan atau banyak cara sokongan, di luar proses pesanan.

Penjual boleh bekerja secara kreatif dan menjual di luar acara. Mereka boleh menjual secara dalam talian apabila dibenarkan oleh syarikat dan mereka boleh mengadakan acara umum dan perjumpaan lain untuk bekerja pada penjualan. Mereka tidak mempunyai jam atau syarat yang ditetapkan, yang merupakan keuntungan utama untuk menjual langsung.

Perbezaan Pemasaran Langsung

Walaupun namanya serupa - penjualan langsung dan pemasaran langsung - mereka adalah industri yang sangat berbeza. Kelebihan dan kekurangan pemasaran langsung tidak berkaitan dengan penjualan langsung.

Industri pemasaran langsung menggunakan media seperti surat terus dan surat penjualan untuk memasarkan produk dan perkhidmatan mereka. Media dibuat, kemudian disampaikan kepada pengguna. Dalam pemasaran langsung, media melakukan penjualan - bukan penjual individu. Penjual langsung, bagaimanapun, mungkin mempunyai sumber pemasaran langsung yang tersedia sebagai ketinggalan yang disediakan oleh jenama.

Pemasaran langsung digunakan dalam format fizikal dan digital dan sering dikaitkan dengan kos awal yang tinggi untuk pengiklanan dan pemerolehan pelanggan. Syarikat pemasaran bagaimanapun dapat mengukur ROI dengan tepat dalam beberapa kes dan mereka mengesan keuntungan untuk memastikan setiap kempen berjaya.

Kelemahan Penjualan Langsung

Inventori penjualan langsung dibina untuk individu keluar dengan rangkaian aktif yang bersedia membeli. Perniagaan ini adalah kesibukan dan memerlukan output yang signifikan untuk terus mengembangkan rangkaian dan meningkatkan penjualan. Itu meninggalkan kelemahan utama untuk memiliki rangkaian terhad untuk banyak orang. Beberapa majlis dan perjumpaan serta kumpulan rakan dan keluarga sudah selesai.

Penjual langsung tidak menerima petunjuk masuk dan mereka bertanggungjawab untuk menjana perniagaan dengan sendiri. Jenama tidak menyokong proses penjualan dan penjual juga bertanggungjawab untuk menghasilkan dan menutup semua pesanan. Kelemahan penjualan dari pintu ke pintu adalah overhead yang berkaitan dengan menjangkau kawasan yang berbeza dan pelaburan masa dengan pulangan yang tidak diketahui.

Kelemahan umum yang lain adalah struktur syarikat. Dalam pengaturan penjual lurus, produk tersebut dijual dan penjual mendapat komisen. Struktur ini sederhana, jelas dan bermanfaat. Namun, banyak syarikat menggunakan struktur pemasaran MLM atau multi-level.

Dalam dunia penjualan langsung MLM, penjual mesti memindahkan jumlah produk minimum dan mesti merekrut penjual lain untuk bekerja di bawah penjual tersebut untuk maju ke tahap seterusnya. Beberapa program MLM adalah sah dan yang lain tidak sah, apabila didefinisikan sebagai Skim Piramid. Sekiranya penjual mempunyai lebih banyak insentif untuk merekrut penjual lain daripada memindahkan inventori, maka penjual boleh berfungsi sebagai Skim Piramid yang tidak sah.