Cara Menyegerakkan Kuliah ke Slaid PowerPoint

Menurut Dr John Medina, pengarang Peraturan Otak, menambahkan gambar yang relevan ke kuliah anda meningkatkan pengekalan 6.5 kali berbanding hanya persembahan lisan. Peningkatan keberkesanan yang menakjubkan ini tidak harus terhad kepada persembahan langsung. Dengan menggunakan ciri rakaman naratif di PowerPoint, anda dapat menyimpan dan menyegerakkan kuliah lisan anda dengan slaid visual anda. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan produktiviti anda dari 10 hingga 65 peratus, tetapi menyegerakkan PowerPoint dan suara anda akan berjaya.

1

Lancarkan PowerPoint dan buka tayangan slaid yang ingin anda selaraskan dengan kuliah.

2

Klik tab "Slide Show" dari pita PowerPoint dan kemudian klik "Rakam Tayangan Slaid" dari bahagian Set Up di tengah pita.

3

Pilih apa yang ingin anda rakam dari kotak dialog yang muncul. Anda mesti memilih "Narasi dan penunjuk laser" untuk merakam kuliah audio. Sekiranya anda juga mahu animasi slaid diselaraskan dengan kuliah anda, pilih "Waktu slaid dan animasi" dan klik "Mulakan Rakaman."

4

Ucapkan kuliah ke mikrofon komputer anda. Gunakan tetikus anda untuk memajukan slaid seperti yang anda lakukan semasa kuliah langsung. Setelah selesai, PowerPoint menyimpan audio dan masa slaid supaya semuanya disegerakkan.