Cara Membuat Awan Sempurna di GIMP

Walaupun awan terdapat dalam berbagai bentuk dan ukuran, kebanyakan orang setuju bahawa awan yang sempurna terdiri dari pelbagai warna putih dan lembut, biasanya dijumpai di langit biru tanpa ancaman hujan di belakangnya. Anda boleh membuat awan putih yang sempurna di GIMP dengan menggunakan Dodge Tool untuk membuat beberapa lapisan, kemudian mengotorkan tepi untuk mencapai kesan gebu.

Mengecat Langit

Awan separa telus di sekitar tepinya, jadi ia bergantung pada langit di belakangnya untuk kehalusan dalam warna dan warna. Untuk melukis langit, gunakan kuas cat lebar dengan langit biru. Anda kemudian boleh meringankan bahagian bawah langit menggunakan Alat Dodge dalam jalur mendatar panjang. Melembutkan garis antara jalur dengan menyeret alat noda ke atasnya dengan gerakan bulat yang lebar.

Melukis Awan Asas

Menggunakan Alat Dodge untuk melukis awan memungkinkan langit biru di belakangnya melalui awan. Anda juga boleh mendapatkan kesan yang sama dengan menggunakan Kuas Cat putih dengan tetapan Opacity 25 peratus. Seret alat ke langit untuk menarik garis besar awan dengan tepi kasar dan tidak teratur. Bereksperimenlah dengan berus bersaiz berbeza, untuk mendapatkan kesan yang anda mahukan. Setelah bentuk asas selesai, anda boleh menggunakan Smudge Tool untuk melembutkan tepi dan garis bulat di dalam awan yang disebabkan oleh alat tersebut.

Menambah Kedalaman

Setelah anda berpuas hati dengan bentuk dasar awan, anda boleh mula menambahkan kedalaman. Ini dilakukan hanya dengan melukis bentuk awan kedua berbanding yang pertama, kira-kira 20 peratus lebih kecil daripada bentuk pertama. Melihat awan, anda mungkin melihat bahawa mereka biasanya lebih tebal di bahagian bawah, jadi lukiskan bentuk kedua dekat dengan tepi bawah bentuk pertama. Anda kemudian boleh menggunakan Smudge Tool untuk melembutkan garis antara dua bentuk.

Menambah Sorotan

Bahkan awan yang sempurna lebih tebal dan lebih putih di beberapa kawasan daripada yang lain. Anda boleh mencapai kesan ini dengan mengurangkan ukuran Dodge Tool atau Paintbrush kepada kira-kira 10 peratus daripada ukuran yang anda gunakan untuk melukis dua lapisan pertama. Seret alat ini dengan gerakan memutar yang ketat untuk membuat garis mendatar di sepanjang bahagian bawah awan, di mana alat ini paling tebal. Seret alat dengan cara yang sama di bahagian atas awan, buat beberapa baris yang lebih pendek. Gunakan alat Smudge hanya di tepi garisan ini untuk melembutkannya.