Mengapa Dataran Tinggi Pekerja

Apabila sebuah syarikat bercakap mengenai pekerja yang mempunyai dataran tinggi, ini merujuk kepada pekerja yang nampaknya telah terkena tembok dari segi prestasi kerjanya. Seorang pekerja yang berpangkat tinggi sepertinya tidak mempunyai alat kelima untuk mendorongnya maju dan tidak pernah meningkatkan pekerjaannya. Pekerja yang dataran tinggi menimbulkan masalah bagi syarikat kerana syarikat selalu berusaha untuk melampaui hasil sebelumnya, tetapi pekerja tersebut tidak bersedia atau tidak dapat melakukan perkara yang sama.

Pengurusan

Pengurusan boleh dan sering mempunyai hubungan langsung antara pekerja dan prestasi mereka dengan pelbagai alasan. Pengurus yang tidak mempunyai kemahiran komunikasi yang diperlukan mengakibatkan pekerja yang tidak mendapat maklum balas yang tepat mengenai pekerjaan mereka, yang bermaksud pekerja yang berprestasi pada tahap biasa-biasa sahaja akan terus berprestasi pada tahap itu kerana pengurusan tidak membantu pekerja untuk meningkatkan prestasinya. Pengurus yang menimbulkan ketakutan pada pekerja mungkin mencari tenaga kerja yang melakukan pekerjaan yang diperlukan, tetapi cukup untuk mendapatkannya kerana positif, kebahagiaan dan motivasi telah disedut dari tempat kerja.

Cabaran

Pekerja yang melakukan tugas yang sama setiap hari, atau yang mengerjakan projek yang memerlukan sedikit pemikiran dan imaginasi, mungkin sampai di dataran tinggi kerana kurangnya inspirasi dan motivasi. Secara amnya, apabila seorang pekerja memfokuskan diri pada objektif baru, dia menjadi teruja dan terinspirasi untuk menunjukkan prestasi yang terbaik. Walau bagaimanapun, pekerja jarang melampaui usaha "terbaik" awal jika projek itu biasa dan membosankan kerana kekurangan cabaran dan kebaruan menghalangnya daripada mempunyai alasan untuk berusaha lebih keras.

Tanggungjawab pengurusan syarikat untuk memastikan kebodohan tidak menyerang tempat kerja. Sebagai contoh, pengurus dapat membantu juruwang mencapai tahap prestasi baru dengan bijak dengan membuat tujuan yang harus dicapai, seperti memeriksa sejumlah pelanggan dalam satu jam.

Kekurangan Ganjaran

Seseorang yang tidak melihat cahaya di hujung terowong tidak mungkin meningkatkan laju melalui terowong. Tanpa melihat ganjaran, pekerja boleh merasa kecewa kerana prestasi mereka tidak disedari, menyebabkan mereka ke dataran tinggi dan mungkin berusaha lebih sedikit seiring dengan berjalannya waktu. Syarikat yang menyedari prestasi pekerja dan memberi ganjaran kepada pekerja dengan sewajarnya, baik melalui kenaikan gaji, faedah tambahan, kenaikan pangkat atau cuti, dapat memotivasi tenaga kerja untuk berusaha lebih keras.

Kesan Luar

Seorang pekerja boleh berada di dataran tinggi kerana alasan yang tidak berkaitan dengan syarikat. Pekerja yang menghadapi masalah di rumah atau yang mempunyai masalah kesihatan, misalnya, mungkin kehilangan fokus terhadap pekerjaan mereka, menyebabkan prestasi mereka terganggu. Penyelesaian terbaik yang dapat diberikan oleh syarikat adalah dengan menawarkan segala kemungkinan bantuan kepada pekerja, dari sekadar menawarkan untuk mendengar ceritanya hingga memberi masa untuk menyelesaikan masalah dalam hidupnya.