Cara Mengendalikan Wang Tunai Dengan Betul dengan Perniagaan ATM

Perniagaan ATM dengan mesin di beberapa lokasi biasanya akan membayar firma keselamatan tunai-dalam-transit untuk memuat terminal mereka. Sekiranya anda hanya menggunakan satu mesin atau sedang dalam proses membina rangkaian ATM, kemungkinan anda akan mengurangkan kos dengan mengisi semula mesin anda dengan wang tunai. Anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai insurans yang mencukupi dan mengetahui cara memuatkan mesin anda sebelum melakukannya.

1

Periksa bahawa insurans perniagaan anda melindungi anda untuk membawa sejumlah wang tunai yang anda perlukan untuk mengeluarkan dari bank anda untuk mengisi semula ATM anda.

2

Baca dokumen polisi pelan insurans anda untuk membiasakan diri dengan pengecualian yang berkaitan dengan membawa wang tunai. Anda mungkin perlu ditemani oleh orang lain yang berkebolehan untuk memindahkan sejumlah besar wang tunai. Meninggalkan wang tanpa pengawasan di dalam kenderaan anda hampir pasti akan membatalkan polisi anda dan mengakibatkan anda tidak dapat membuat tuntutan kerugian.

3

Tentukan berapa banyak yang anda perlukan untuk mengeluarkan dari bank anda untuk mengisi semula mesin anda. Catat berapa banyak yang anda ambil untuk rekod anda.

4

Pergi ke bank anda dan keluarkan dana yang diperlukan. Kembali ke mesin anda sebaik sahaja anda mempunyai wang yang anda perlukan. Cuba isi semula ATM anda apabila anda dapat mengunci premis tempatnya berada.

5

Buka ATM anda dan keluarkan kaset tunai dan baki tolak. Periksa bahawa baki tolak kosong. Nota yang rosak atau hancur yang tidak dapat dikeluarkan dialihkan ke baki tolak ATM anda. Catat berapa banyak wang yang ditolak dalam buku anda.

6

Periksa nota yang anda ada untuk memastikannya bebas dari air mata, telinga anjing atau ketidaksempurnaan lain. Ini boleh menyebabkan bil masuk ke dulang penolak mesin anda. Kemudian, buka kaset ATM anda.

7

Masukkan wang ke kaset tunai anda, pastikan kedudukannya betul.

8

Tutup dan kunci dulang penolak dan kaset tunai anda dan masukkan kembali ke ATM anda.

9

Kunci mesin anda dan ikuti arahan pada skrin untuk menyediakan ATM anda untuk digunakan. Kaedah untuk melakukannya bergantung pada pembuatan dan model ATM yang anda gunakan.