Cara Memasukkan Bayaran Kad Kredit semasa Anda Berjalan Dengan Quicken

Sama seperti anda merekodkan cek ke akaun bank anda semasa anda menuliskannya di Quicken, anda juga boleh mencatat caj kad kredit semasa anda membuat pembayaran. Pada akhir bulan, atau pada akhir kitaran pengebilan anda, muat turun urus niaga dari syarikat kad kredit anda dan gabungkan akaun kad kredit dengan cara yang sama seperti anda menyatukan akaun cek anda.

1

Buka daftar untuk kad caj yang anda gunakan untuk membuat pembelian dan klik pada baris kosong pertama untuk menambahkan caj baru.

2

Masukkan bulan dan hari caj di medan Tarikh. Quicken akan menambah tahun semasa dan membuat tarikh yang sah atau klik ikon kalendar dan pilih tarikh caj dari kalendar pop timbul.

3

Tekan "Tab" dan gerakkan kursor ke medan Penerima. Taipkan nama perniagaan tempat anda membebankan pembelian, misalnya, "California Pizza Kitchen."

4

Tekan "Tab" dan pindah ke medan Caj Amount. Masukkan jumlah caj, misalnya, "35.07."

5

Klik kotak senarai di medan Kategori dan pilih kategori yang sesuai untuk pembelian. Contohnya, pilih "Makanan & Makan: Restoran."

6

Tekan "Tab" dan gerakkan kursor ke medan Memo. Masukkan keterangan yang lebih terperinci mengenai caj tersebut. Sertakan orang yang anda makan dan perniagaan yang anda bincangkan, jika anda membebankan perbelanjaan perniagaan.

7

Klik "Simpan" untuk menjimatkan caj atau "Simpan & Baru" untuk menjimatkan caj dan masukkan pembelian kad kredit yang lain.