Amalan Terbaik untuk Pembukaan Pra-Grand

Pembukaan pra-grand adalah masa untuk menghasilkan buzz sebelum pembukaan rasmi syarikat anda kepada pelanggan. Selama ini, anda boleh menawarkan tawaran pra-penjualan, mengadakan pesta atau melakukan pelancaran lembut. Ini dapat digunakan sebagai peluang untuk mendapatkan maklum balas dari pelanggan anda sambil mempraktikkan operasi perniagaan dan pengedaran produk anda. Tetapkan tarikh dan garis masa pembukaan pra-grand anda dan sampaikan kepada pihak yang berminat, terutama orang yang tidak keberatan untuk berlatih individu.

Jangkau ke Rangkaian

Berkomunikasi dengan ahli rangkaian anda, jiran tetangga dan anggota lokasi anda yang lain untuk memberitahu mereka mengenai pembukaan awal perniagaan anda. Nyatakan keinginan untuk mendapatkan maklum balas yang jujur ​​mengenai penawaran produk dan perkhidmatan pelanggan. Berikan pelbagai peluang dan kaedah untuk mereka memberikan maklum balas ini, termasuk kad komen, e-mel, borang hubungan Web dan secara langsung.

Fahami Pasaran Sasaran

Ketahui nilai pelanggan yang anda sasarkan kerana maklumat ini akan membantu anda memahami promosi yang paling mereka minati. Sebagai contoh, peruncit yang menargetkan keluarga muda akan bijak memasukkan lukisan wajah semasa acara pembukaan pra-grand. Sebuah restoran tappas yang mensasarkan profesional muda mungkin akan berjaya dengan hidangan minuman happy hour bertema semasa pelancaran lembut. Memahami pasaran anda akan membantu anda menarik pelanggan baru ke syarikat anda dan meminimumkan peluang anda untuk menyinggung perasaan orang ramai.

Memikat Pelanggan untuk Membeli Lebih Awal

Gunakan masa ini untuk mempromosikan tawaran eksklusif yang tidak akan dapat diperoleh pelanggan setelah perniagaan anda dibuka secara rasmi. Galakkan bakal pelanggan untuk membeli atau memesan barang terlebih dahulu kerana mungkin tidak tersedia selepas pembukaan. Dengan memberi kesan kekurangan produk atau produk tertentu akan menggelitik rasa ingin tahu bakal pelanggan dan memotivasi mereka untuk membeli dengan harapan tidak akan kehilangan banyak.

Berhubung Dengan Komuniti

Mengadakan pesta eksklusif untuk meraikan pembukaan anda yang akan datang dengan jemputan kepada orang yang mempunyai rangkaian besar dan akan menyebarkan berita mengenai syarikat anda. Sertakan contoh produk dan perkhidmatan anda, hiburan langsung untuk tetamu dan penggalangan dana untuk badan amal tempatan untuk menghasilkan acara komprehensif yang menunjukkan sokongan anda kepada masyarakat. Luangkan juga masa untuk mengadakan acara pembukaan pra-grand pekerja untuk mendorong pembentukan pasukan dan kesetiaan syarikat.

Dengarkan Belajar

Dengarkan pelanggan dan pekerja pelancaran lembut anda dalam perbincangan perkhidmatan pelanggan. Digabungkan dengan pemerhatian anda sendiri, anda akan dapat mengembangkan sistem yang cekap untuk menghasilkan dan mengedar produk anda kepada orang ramai. Luangkan masa untuk menilai operasi back-end dan sama ada teori anda tentang bagaimana ia harus dijalankan adalah realistik. Malah pesta pembukaan pra-grand dapat memberi anda maklum balas pelancaran lembut jika anda meminta dengan cepat.