Cara Mengenal Pasukan yang Anda Pimpin

Keupayaan ketua pasukan untuk menguruskan pasukannya dan memastikan bahawa projek disiapkan tepat pada masanya memerlukan dia dan pasukannya dapat bekerjasama ke arah tujuan bersama. Oleh kerana pasukan terdiri daripada individu dengan latar belakang yang berbeza, belajar sebanyak mungkin mengenai satu pasukan secara individu dan sebagai satu kumpulan dapat membantu seorang pemimpin memahami kekuatan dan peningkatan setiap ahli, perspektif dan matlamat. Walaupun terdapat banyak kaedah bagi pemimpin untuk mengenali pasukan mereka, anda dapat memperoleh pemahaman yang tegas mengenai dinamika pasukan anda di perniagaan kecil anda melalui latihan, perjumpaan dan perjumpaan sederhana.

1

Tanya ketua pasukan atau penyelia sebelumnya yang menguruskan ahli pasukan anda untuk mendapatkan maklumat. Rakan sekerja dapat memberi anda gambaran mengenai sifat keperibadian individu dan etika kerja. Anda juga mungkin mendapat akses ke tinjauan prestasi yang dapat memberi anda gambaran yang lebih baik mengenai pasukan anda.

2

Sediakan latar belakang dan tinjauan minat kepada pasukan anda. Jadikan satu bahagian tinjauan profesional dan berkaitan pekerjaan dan yang lain sebagai peribadi. Contohnya, sertakan soalan mengenai matlamat kerjaya dan cara meningkatkan pasukan, projek atau perniagaan. Untuk bahagian peribadi, tanyakan mengenai tujuan, keluarga, haiwan peliharaan, hobi atau kegemaran yang tidak sesuai seperti warna, haiwan atau tempat percutian.

3

Kaji tinjauan dan jadwalkan satu jam atau lebih, bergantung pada ukuran pasukan anda, untuk membincangkan tinjauan dengan pasukan anda dalam suasana tertutup seperti ruang pertemuan. Minta pasukan duduk dalam bulatan atau di sekitar meja. Pilih soalan dan minta setiap ahli pasukan memberikan jawapannya kepada kumpulan. Semasa perbincangan round-robin ini, berinteraksi dengan pasukan dengan memberikan jawapan anda sendiri.

4

Jadualkan perbincangan satu lawan satu dengan setiap ahli pasukan anda apabila anda mula-mula mengambil peranan sebagai pemimpin dan sekurang-kurangnya sebulan sekali selepas itu. Semasa permulaan satu-satu, jelaskan harapan anda dan bincangkan jawapan tinjauan yang tidak diliputi semasa pertemuan pasukan. Semasa semua berlangsung, bincangkan bagaimana anda merancang untuk membantu ahli pasukan mencapai matlamat profesional dan peribadi.

5

Gunakan pemecah ais dan latihan membina pasukan lain untuk mengenali pasukan anda. Sebagai contoh, sediakan satu siri permainan gaya soal-jawab yang berkaitan dengan kerja atau projek anda, bawa pasukan anda ke suatu acara atau buat perburuan. Selain membantu mendekatkan pasukan, latihan membina pasukan dapat membantu anda mengetahui lebih lanjut mengenai kekuatan dan kelemahan pasukan anda dan mana-mana ahli yang sikap atau tingkah lakunya dapat mempengaruhi pasukan secara negatif.

6

Luangkan masa 15 hingga 20 minit pada awal setiap hari untuk berinteraksi dengan pasukan anda secara santai di peringkat individu atau sebagai kumpulan di luar kumpulan lawan satu. Lawati ahli pasukan anda di meja mereka atau di ruang rehat dan tanyakan kepada mereka mengenai kehidupan mereka. Jenis interaksi ini membantu membina hubungan anda dengan pasukan anda. Ini juga dapat membantu anda menentukan ahli mana yang mungkin menghadapi peristiwa yang mengubah hidup seperti ahli keluarga yang sakit, penambahan keluarga atau masalah kewangan yang boleh mengakibatkan hilangnya fokus kerja.