Apakah Alat Pemasaran Terbaik Semasa Pameran Dagangan?

Pameran perdagangan adalah alat yang berkesan untuk menempah perniagaan baru, mengekalkan hubungan semasa dengan pelanggan dan menjaga jenama anda kuat di pasaran anda. Apa yang anda lakukan untuk mempromosikan syarikat atau produk anda sebelum, semasa dan selepas pertunjukan harus semuanya diselaraskan untuk memaksimumkan pendedahan dan potensi penjualan anda. Elakkan gimik sebagai kaedah pemasaran utama anda dan fokus pada pendidikan untuk mengoptimumkan keuntungan pameran perdagangan anda.

Pemasaran Pra-Tayangan

Peserta pameran perdagangan yang paling berjaya mula menghubungi pelanggan dan bakal pelanggan sebelum pertunjukan. Banyak pameran dagang menyediakan senarai peserta dengan peserta beberapa minggu sebelum pertunjukan untuk membolehkan syarikat menghantar literatur penjualan, kupon hadiah dan jemputan mesyuarat. Hubungi syarikat pameran untuk menentukan apakah dan kapan anda boleh mendapatkan senarai peserta dan membuat rancangan untuk menghubungi semua bakal pelanggan terlebih dahulu. Hubungi pelanggan atau bakal pelanggan terbaik anda dan sediakan kaedah sarapan, makan tengah hari dan makan malam setiap hari. Siapkan perjumpaan dalam rancangan sekiranya anda dapat mengatur lebih dari tiga pertemuan setiap hari. Pertimbangkan untuk memberikan hadiah atau sampel percuma kepada peserta yang mengunjungi gerai anda, menghantar kupon kepada mereka sebelum pertunjukan bermula.

Ucapan Lif

Semua usaha pemasaran anda harus ditujukan untuk mendapatkan waktu bersemuka dengan pembeli untuk membuat promosi anda dan mungkin menutup penjualan. Mengambil masa 15 minit atau lebih untuk bercakap dengan bakal pelanggan memberi anda lebih banyak masa untuk mendidik mereka tetapi mengurangkan jumlah orang yang boleh anda ajak bicara. Prospek panas mungkin akan hilang setelah menyaksikan anda bercakap dengan pembeli lain selama beberapa minit. Siapkan ucapan, pertanyaan kelayakan atau dua untuk menyingkirkan pembeli dari pembeli dan minta senarai faedah anda diulang sehingga anda dapat mencapai tujuan. Buat dan latih nada ketat yang boleh anda gunakan berulang kali untuk mengelakkan sembang-sembang yang membuat anda kehilangan peluang lain. Pastikan produk anda berguna dan siap dipamerkan tanpa perlu memasangnya setiap kali.

Jual Helaian

Anda akan melepaskan peluang untuk menjual secara peribadi semasa anda berada di luar gerai atau dengan peserta lain. Mempunyai helaian jual yang mudah dibaca dan bakal pembeli dapat mengambil dan melihat faedah anda dengan cepat. Elakkan menjejalkan banyak maklumat luar biasa di halaman depan, seperti data teknikal, kecuali itu adalah titik penjualan anda. Pautkan titik ucapan lif anda ke salinan helaian jual anda dan sertakan URL, nombor telefon dan alamat e-mel anda. Letakkan kad perniagaan anda ke setiap helaian penjualan jika anda mempunyai komisen atau ingin menghubungi orang lain.

Percuma

Memberi hadiah adalah cara yang baik untuk menarik pembeli berpotensi ke gerai anda, tetapi pelanggan yang serius memerlukan barang yang anda jual dan tidak akan membeli daripada anda kerana anda memberi mereka bola golf. Gunakan percuma untuk mendapatkan kad nama atau imbasan lencana supaya anda dapat membina senarai mel orang yang anda temui di pameran tersebut. Selain hadiah kecil untuk semua orang, pertimbangkan undian yang membolehkan anda menawarkan hadiah yang lebih besar. Hubungi penganjur pameran dagang untuk mendapatkan profil demografi peserta yang akan membantu anda memilih hadiah anda, atau pilih barang percuma yang menarik bagi demografi yang ingin anda minati.

Tajaan dan Iklan

Menaja sarapan, rehat penyegaran, makan tengah hari, pesta koktel atau makan malam membezakan anda dari persaingan dan meletakkan anda sebagai pemimpin dalam bidang anda. Pertimbangkan kesan yang menjadi salah satu "pemain" besar di pameran dagang terhadap jenama anda. Mengambil iklan dalam buku program pameran dagang bukan hanya memberi anda lebih banyak jenis pendedahan seperti ini, tetapi juga memberi anda kehadiran para peserta sekali lagi ketika mereka berada di pameran atau pulang ke rumah.

Gimik

Berhati-hatilah dengan menggunakan gimik yang jelas seperti model cantik, penyihir atau hadiah yang mahal. Itu boleh menghantar mesej bahawa produk anda tidak cukup kuat untuk berdiri sendiri. Model, penghibur dan hadiah menarik minat pembeli yang kurang canggih, dan jika matlamat anda adalah kuantiti melebihi kualiti, mereka mungkin merupakan pelaburan yang baik. Bercakap dengan pengurus jualan atau rakan sejawat anda yang akan memberikan panduan sebelum anda melabur dalam asap dan cermin.

Susulan Selepas Tayangan

Sebilangan besar kenalan terbaik anda tidak akan menandatangani pesanan di pameran itu dan perlu mengkaji apa yang mereka pelajari daripada anda ketika mereka pulang. Tindak lanjut pasca tayangan anda boleh menjadi penting untuk menentukan sama ada pameran dagang itu berjaya atau tidak. Gunakan senarai peserta yang anda hasilkan untuk mengirim surat terima kasih, bahan penjualan dan informasi awal yang akan anda hubungi untuk menjawab sebarang pertanyaan yang mungkin masih ada oleh calon pelanggan. Masukkan semua nama ini dalam senarai buletin anda.